Guvernul spaniol plateste prime pensionarilor de Craciun

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 10:42
1490 citiri
Guvernul spaniol plateste prime pensionarilor de Craciun

Guvernul spaniol, care trebuie sa isi reduca deficitele la presiunea Bruxellesului, a anuntat vineri o indexare a pensiilor in 2013 mult mai mica decat inflatia, contrar promisiunii facute in campania electorala in privinta acestui aspect deosebit de sensibil.

Purtatorul de cuvant al guvernului a mai anuntat ca executivul va lua, a doua oara, din fondul de rezerva al pensiilor, pentru a plati pensionarilor prima de Craciun. "Pentru a face fata noilor nevoi...determinate de actuala situatie economica", 4 miliarde de euro vor fi puse la dispozitia securitatii sociale pentru a asigura "plata primei de Craciun pentru pensionari", a explicat ministrul.

In plus, pensiile nu sunt indexate in 2012, cand inflatia pe un an a fost in noiembrie de 3%, relateaza AFP.

"In ianuarie 2013, indexarea pensiilor din sistemul general va fi de 1%, iar pentru pensionarii care au sub 1.000 euro, indexarea va fi de 2%",a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Sainz de Santamaria, la sfarsitul Consiliului de ministri.

Pensiile sunt un subiect sensibil pentru seful cabinetului conservator, Mariano Rajoy, care a facut din mentinerea nivelului de viata al pensionarilor principalul argument electoral in 2011. Data fiind "situatia finantelor publice, guvernul nu poate aplica o indexare care sa compenseze inflatia", a precizat Santamaria.

"Suntem constienti de efortul pe care il cerem pensionarilor", a spus si ministrul muncii si securitatii sociale, Fatima Bonez. "A fost o decizie foarte grea, o decizie dureroasa pentru ca era ultimul lucru pe care am fi vrut sa il facem, dar nu am avut de ales", a adaugat oficialul spaniol.

Guvernul, care se afla in mare dificultate financiara din cauza recesiunii care afecteaza din nou Spania de la sfarsitul lui 2011, a recurs deja la fondul de rezerva al pensiilor, in luna septembrie, luand 3.063 miliarde de euro.

In luna octombrie, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a efectuat o vizita la Madrid si a recomandat guvernului spaniol "sa continue reforma in domeniul pensiilor" inceputa in 2011, impingand progresiv varsta de pensionare de la 65 la 67 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#indexare pensii Spania, #reducere deficit bugetar Spania, #criza economica Spania, #recesiune spania, #masuri austeritate spania , #Spania