Inasprirea creditarii leaga mainile IMM-urilor din Spania

Vineri, 06 Martie 2009, ora 10:11
1680 citiri
Inasprirea creditarii leaga mainile IMM-urilor din Spania

Mai mult de patru din cinci intreprinderi mici si mijlocii din Spania au avut probleme in februarie in a-si asigura finantarea, ceva mai multe decat in luna anterioara, in conditiile in care inasprirea creditarii a continuat, a anuntat joi Camera de Comert si Industrie a Spaniei, scrie Reuters.

Dintre cele 1,6 milioane de companii analizate, 1,12 milioane au anuntat ca s-au confruntat cu dificultati legate de accesul la finantare, iar 21,3% au anuntat ca le-au fost refuzate imprumuturi, in crestere comparativ cu nivelul de 17% din ianuarie, potrivit unui comunicat de presa al Camerei de Comert si Industrie din Spania.

In contextul in care criza creditelor continua sa restrictioneze activitatea companiilor, accesul la lichiditatile esentiale lasa multe companii in imposibilitatea de a opera.

Sondajul efectuat de institutia spaniola a aratat ca, dintre companiile care au avut probleme in a-si asigura liniile de creditare, 79% au primit oferte de creditare cu termeni mai restrictivi decat anterior.

Eforturile guvernului de a creste lichiditatea sistemului bancar prin programe de achizitie de active si garantii pentru credite a esuat in stimularea creditarii intr-o economie afectata de criza, care a inregistrat o scadere a productiei industriale cu 20,2% in ianuarie.

#criza, #efecte, #imm, #industriala, #productie, #scadere, #spania , #Spania