Indicele activitatii economice din zona euro a avansat cu 1,9%

Luni, 29 Iunie 2009, ora 13:13
970 citiri
Indicele activitatii economice din zona euro a avansat cu 1,9%

Indicele activitatii economice din zona euro (LEI), calculat de grupul de cercetare Conference Board, a avansat in mai cu 1,9%, la 95,4 puncte, ceea ce arata ca economia zonei euro ar putea fi in curs de revenire, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Indicatorul, care compileaza opt alti indici ce masoara activitatea economica, a crescut substantial pentru a doua luna consecutiv, a anuntat grupul intr-un comunicat.

"Dupa a doua crestere consecutiva, indicele LEI pentru zona euro a iesit din banda de recesiune", a declarat Jean-Claude Manini, economist in cadrul Conference Board.

"Imbunatatirea este sustinuta si de recentele cresteri ale indicilor LEI din Germania, Franta si Spania. Posibilitatea de a inregistra o ameliorare economica pana la sfarsitul anului s-a imbunatatit considerabil", a spus acesta.

Conference Board a imbunatatit nivelul din aprilie, de la o crestere de 1,8%, la 1,6%.

Indicele, ce prevede evolutia economiei cu pana la sase luni inainte, compileaza opt indicatori economici ce masoara activitatea din intreaga zona euro.

Printre componente se afla indicele increderii in economie, al Comisiei Europene, indicele Eurostat al permiselor de constructii rezidentiale si indicele noilor comenzi de bunuri si indicele Dow Jones EURO STOXX.

Produsul intern brut (PIB) al celor 16 state din zona euro a scazut cu 2,5% in primul trimestru, o scadere fara precedent si peste asteptarile analistilor.

Astfel, economia zonei euro s-a comprimat pentru al patrulea trimestru consecutiv, dupa ce PIB-ul scazuse cu 0,2% atat in al doilea cat si in al treilea trimestru din 2008 si cu 1,6% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Recesiunea care a cuprins statele europene este mai severa decat cea din Statele Unite, unde a izbucnit criza financiara, care a dus la cea mai puternica comprimare a economiei din 1945.

PIB-ul Statelor Unite a scazut cu 1,6% in primul trimestru, fata de trimestrul precedent. 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#ce, #economie, #euro, #zona , #Spania