Industria de prelucrare din zona euro a urcat in octombrie pentru prima data dupa 17 luni

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 18:20
1112 citiri
Industria de prelucrare din zona euro a urcat in octombrie pentru prima data dupa 17 luni

Activitatea sectorului de prelucrare din zona euro a crescut in octombrie pentru prima data in ultimele 17 luni, comenzile noi ajungand la un nivel care nu mai fusese atins de mai mult de doi ani, potrivit anchetei lunare Markit, realizate la nivelul directorilor de achizitii, potrivit AFP, informeaza NewsIn.

Indicele acestui sector a avansat la 50,7 puncte de la 49,3 in septembrie, cifra conforma primei estimari publicate in urma cu 10 zile, precum si asteptarilor economistilor.

Indicele nu mai depasise pragul de 50 de puncte - care separa cresterea de comprimare a activitatii - din mai 2008. Este vorba de cel mai ridicat nivel de dupa aprilie 2008, care s-a situat tot la 50,7 puncte.

Economia zonei euro a iesit probabil din recesiune in trimestrul al treilea, dupa ce s-a comprimat cu 0,1% in trimestrul al doilea si cu 2,5% in primele trei luni ale acestui an, iar economistii se asteapta la o revenire lenta.

In acest context, Banca Centrala Europeana (BCE) nu ar trebui sa creasca rata de politica monetara pana cel mai devreme in octombrie 2010.

Declinul de 0,1% al preturilor de consum din zona euro intareste aceasta idee.

Indicele comenzilor noi a avansat la 53,7 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimele 26 de luni, de la 52,5 in septembrie, in timp ce productia a atins un nivel care nu mai fusese ajuns de la inceputul anului trecut.

Situatiile sunt insa diferite de la tara la tara. In Germania, industria prelucratoare a crescut in octombrie pentru prima data in ultimele 15 luni, iar rata de crestere a acestei industrii in Franta a fost la cel mai mare nivel din noiembrie 2006.

In schimb, in Spania, sectorul de prelucrare a continuat sa se restranga, la fel ca si in Italia, chiar daca indicele activitatii s-a apropiat de limita de 50.

In afara zonei euro, cresterea activitatii din sectorul industrial din Marea Britanie a ajuns in octombrie la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani, cu un indice de 53,7 puncte fata de 49,9 in septembrie.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#industrie prelucratoare, # zona euro, # comenzi , #Spania