Industria spaniola, la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani

Luni, 02 Iulie 2012, ora 17:31
2101 citiri
Industria spaniola, la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani

Activitatea industriala in Spania s-a contractat in iunie la cel mai rapid ritm din ultimii trei ani deoarece productia a scazut din nou pe fondul cererii interne reduse si a declinului exporturilor, transmite Reuters.

Conform datelor publicate luni, indicele Purchasing Managers Index (PMI), care arata situatia economica din sectorul manufacturier, a scazut in iunie la 41,1%, de la 42% in mai, sub estimarile analistilor care se asteptau la 41,5%. A fost a 14-a luna consecutiva in care indicele a fost sub 50%. Un indicator PMI de peste 50 indica o expansiune a activitatii din industria prelucratoare comparativ cu valoarea din luna precedenta, iar sub valoarea 50 indicatorul reflecta o contractie, in timp ce 50 sugereaza o stagnare.

Datele sugereaza ca economia Spaniei s-a aflat intr-o recesiune si mai profunda in trimestrul doi, dupa ce s-a contractat cu 0,3% in primele trei luni ale anului.

Miercuri, Banca Spaniei anunta ca datele privind trimestrul doi arata ca economia s-a contractat mai adanc decat in trimestrul precedent.

Indicele PMI arata de asemenea ca productia fabricilor a scazut la 38,1%, de la 39,4%, cel mai redus nivel din aprilie 2009.

"Datele din iunie privind PMI pentru Spania demonstreaza si mai mult declinul semnificativ actual al activitatii industriale, iar productia, noile afaceri si angajarile au scazut semnificativ", a declarat Andrew Harker, economist la Markit.

Spania se confrunta cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor si ale bancilor.

Mai mult, se estimeaza ca Spania va fi singura tara din zona euro care se va afla in recesiune anul viitor, in conditiile in care aproximativ un sfert din populatie nu reuseste sa-si gaseasca un loc de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania activitate industriala, #spania economie, #Spania recesiune , #Spania