Moody's a retrogradat Spania

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 10:26
1104 citiri
Moody's a retrogradat Spania
Sursa: bloomberg.com

Moody's a coboarat, marti, ratingul datoriei suverane a Spaniei, devenind astfel ultima dintre cele trei agentii mari care reactioneaza negativ la situatia economica a tarii din peninsula Iberica.

Astfel, ratingul Spaniei a fost coborat de la "Aa2" pana la "A1", la doar patru zile dupa ce agentia Standard and Poor's a redus ratingul pentru datoriile pe termen lung pe care le are Spania. Agentia Fitch a facut acelasi lucru la inceputul lunii octombrie, informeaza Yahoo Finance.

Dupa aproape doi ani de recesiune, cifra somajului din Spania este ridicata, creditele sunt mari, mediul bancar e slabit, iar sectorul privat este plin de datorii. Pe deasupra, criza prin care trece acum Europa nu ajuta deloc Madridul sa isi rezolve problemele.

Rezultatul direct al scaderii ratingurilor acordate de agentiile de profil este scumpirea creditelor pe care le-ar putea lua Spania. Inca dinainte de a se lua decizai retrogradarii, investitorii erau circumspecti, existand informatii clare ca Spania ar fi urmatoarea tara europeana care va avea nevoie de colac de salvare.

Spania nu are premise de dezvoltare

Moody's si-a justificat decizia spunand ca Spania continua sa fie vulnerabila pe piata si de la prima reviziure de rating, din luna iulie, nu a progresat deloc. Asta cu toate ca Elena Salgado, ministrul de finante, spune ca a reusit sa reduca deficitul de la 9,2%, cat era anul trecut, la 6% din PIB, anul acesta. Mai mult decat atat, guvernul spaniol indica o crestere economica de 1,3% pentru 2011, porivit publicatiei Financial Times.

Agentia a mai adaugat ca indiferent daca se va gasi o solutie la criza, va mai dura pana cand increderea in politica nationala si cresterea economica vor reveni.

Moody's a sustine ca situatia economica de la nivel global si european vor influenta negativ perspectivele Spaniei, careia ii va fi mai greu sa-si atinga tintele pentru reducerea deficitului bugetar. Agentia se asteapta ca tara iberica sa aiba in 2012 o crestere economica de cel mult 1% fata de 1,8% cat estimase anerior. Apoi, cresterea anuala ar trebui sa atinga 1,5%.

Moody's asteapta ca alegerile din Spania, care vor avea loc pe 20 noiembrie sa instaureze un guvern responsabil care sa continue consolidarea fiscala. In caz contrar, ratingul tarii ar putea fi redus din nou.

#retrogradare rating spania, #datorii spania, #Moody s rating , #Spania