Pericolul din Spania. Cronica unei situatii previzibile

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 17:39
1695 citiri
Pericolul din Spania. Cronica unei situatii previzibile

Spania: casa a peste 47 milioane de oameni si a unei economii de peste 1,4 trilioane de dolari. Pentru multi ani, economia din zona a fost un simbol al fortei si un tribut pe masura unei tari care ocupa locul patru in topul economiilor din zona euro.

Acum insa, tara este marturia vie a unei piete imobiliare prabusite, orizontul marilor orase fiind plin de sceheletele cladirilor neterminate, incepute in perioada de prosperitate, scrie CNN.

Blocuri goale stau abandonate insuburbii, in timp ce centrul oraselor este plin de cladiri de sticla, pline cu birouri.

Prinsa intre un sistem bancar golit de fonduri si un sistem financiar public slabe, Spania este cea mai mare economie care se clatina pe marginea prapastiei in care in ultimii ani au cazut tari precum Grecia, Portugalia si Irlanda.

Uniunea Europeana nu ar putea salva in totalitate Spania in caz de urgenta, dar liderii UE nici nu pot sta sa priveasca cum problemele de aici afecteaza increderea investitorilor in intreaga zona.

Situatia in care a ajuns Spania nu are atat de mult legatura cu lipsa unor masuri de austeritate, ci mai mult cu o lipsa a transparentei. Spre deosebire de Grecia si Portugalia, sistemul public financiar al tarii nu este cel care cauzeaza probleme ci cel bancar care are nevoie de bani pentru a putea functiona in continuare.

Tara deja si-a nationalizat in parte una din cele mai mare banci, Bankia, platind pentru acest lucru 24 miliarde de euro. Cu toate acestea, costul salvarii sistemului bancar este cu mult mai mare.

Spania cere ajutorul

Sambata seara, Spania a anuntat ca va cere un ajutor financiar european destinat redresarii sectorului bancar. Conform minitrului Economiei, Luis de Guindos, banii vor fi dirijati catre Frob (fonduri publice spaniole de ajutor ale sectoarelor), iar de aici banii vor fi injectati in bancile care vor solicita acest lucru.

"Acest lucru nu are nimic de aface cu o salvare", a precizat ministrul, mentionand ca ajutorul va fi dirijat catre "30 la suta (dintre banci) care sunt in dificultate", si identificate prin raportul FMI facut public vineri.

Raportul a indicat nevoi ale bancilor spaniole estimate la aproximativ 40 de miliarde de euro, dar valoarea ajutorului ar putea ajunge "la aproximativ 100 de miliarde", conform unei surse guvernamentale europene.

Madrid asteapta rezultatele auditelor din partea germanilor de la Roland Berger, si americanilor de la Oliver Wyman, pentru a formula cererea de ajutor, rapoarte care vor fi primite cel tarziu pe 21 iunie de catre Guvern.

Acest ajutor va fi considerat ca "indatorare publica" spaniola, care va creste astfel, "si va trebui neaparat rambursat", a declarat Luis de Guindos.

Strigatul de ajutor al spaniolilor a fost saluat de reprezentantii FMI si ai Uniunii Europene, suma solicitata, 100 miliarde de euro, fiind considerata suficienta pentru restabilirea credibilitatii bancilor spaniole.

Si secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat ca decizia este importanta pentru sanatatea economiei spaniole si un pas concret catre o uniune financiara, considerata de acesta ca "vitala pentru zona euro"

Cat ii costa pe iberici salvarea bancilor?

Ajutorul european de pana la 100 de miliarde de euro solicitat de Spania pentru recapitalizarea bancilor va urca datoria publica a tarii cu zece puncte procentuale, de la nivelul de 68,5% din PIB, iar dobanda imprumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB.

Spania a facut cel putin patru incercari de reformare a bancilor, de la prabusirea pietei imobiliare din 2008, care au inclus inasprirea prevederilor referitoare la provizioane si incurajarea fuziunilor. Potrivit FMI, abordarea graduala a reformelor a permis ca bancile vulnerabile sa submineze stabilitatea financiara.

FMI va supraveghea restructurarea bancilor din Spania, dar nu va contribui cu fonduri.

Liderii din zona euro nu au precizat daca fondurile vor proveni de la Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), de 440 miliarde de euro, sau de la Mecanismul European de Stabilitate, de 500 miliarde de euro, care va intra in vigoare luna viitoare. Un oficial european a spus ca finantarea ar putea proveni de la ambele instrumente.

Temerile investitorilor legate de imprumuturile si activele neperformante ale bancilor au urcat costurile imprumuturilor Spaniei la un nivel record, de peste 6%, luna trecuta.

Ajutorul european va proteja Spania, a patra mare economie din zona euro, in cazul in care alegerile din Grecia, programate pe 17 iunie, vor provoca o noua runda de turbulente pe pietele financiare.

Liderii europeni nu au reusit sa tina sub control criza datoriilor declansata in Grecia la sfarsitul lui 2009. Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza deja de fonduri de salvare cumulate in valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE si FMI.

#prabusire sistem bancar Spania, #ajutor european sistem bancar Spania, #ajutor european Spania , #Spania