Pietele financiare, precaute: Asteapta urmatorul pas in criza Spaniei

Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:18
1208 citiri
Pietele financiare, precaute: Asteapta urmatorul pas in criza Spaniei

Randamentul obligatiunilor Spaniei si-au reluat luni trendul de crestere, iar bursele europene si-au limitat avansul din prima parte a sedintei, dupa ce investitorii au devenit precauti in asteptarea detaliilor planului de pana la 100 de miliarde de euro pentru sustinerea sistemului bancar european.

Indicele IBEX al bursei din Spania se afla in crestere cu 1,58% la 15:08 (ora Romaniei), in timp ce indicele Stoxx Europe 600 se afla in urcare cu mai putin de 1%, potrivit MarketWatch. IBEX a deschis cu o crestere de circa 5%, iar Stoxx Europe 600 de 1,7%.

Randamentul obligatiunilor Spaniei a revenit luni pe crestere, evolutie care majoreaza costurile de imprumut ale tarii, dupa ce in prima parte a zilei a coborat la 6%. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,2 puncte procentuale fata de vineri, la 6,45%.

Analistii afirma ca pietele financiare au devenit precaute in asteptarea detaliilor ajutorului financiar pentru Spania. Investitorii vor sa afle daca banii vor fi pusi la dispozitia Spaniei prin Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui sa devina operational in urmatoarea perioada si este considerat mai flexibil, sau prin fondul de urgenta temporar Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.

Temerile inaintea alegerilor programate la sfarsitul saptamanii in Grecia au contribuit la limitarea optimismului generat de anuntarea planului pentru Spania.

Contractele futures pe principalii indici bursieri din SUA au inregistrat, de asemenea, o temperare a avansului inaintea deschiderii pietei, optimismul privind planul pentru Spania fiind temperat de ingrijorarea privind implicatiile acestuia pe termen lung.

#piete financiare criza Spania, #piete financiare finantare Spania, #randament obligatiuni Spania , #Spania