Portugalia risca sa se molipseasca de problemele Spaniei

Marti, 01 Mai 2012, ora 10:31
1050 citiri
Portugalia risca sa se molipseasca de problemele Spaniei

Inrautatirea situatiei economice a Spaniei a ingreunat sarcina Portugaliei de a scapa de criza datoriilor, in conditiile in care principalul sau partener comercial a reintrat in recesiune si pericolul de contagiune s-a amplificat.

Randamentul obligatiunilor Portugaliei a scazut in ultimele saptamani, iar tara a primit note bune din partea UE si FMI, care i-au acordat un program de salvare de 78 de miliarde de euro.

Relansarea crizei datoriilor, dupa mai multe luni de calm, de aceasta data cu epicentrul in Spania, ar putea amplifica dificultatile economice ale Portugaliei.

"Cu cele 20% din exporturi care merg in Spania, orice declin economic va fi agravat in acest an de masurile de austeritate aplicate de autoritatile de la Madrid", a declarat Rui Barbara, manager de active la Banco Carregosa.

Spania a revenit in recesiune in primul trimestru, cu o contractie a PIB de 0,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut. Fata de perioada corespunzatoare a anului 2011, economia spaniola s-a contractat cu 0,4%. Spania a inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut o scadere economica de 0,3%.

Standard & Poor's a retrogradat saptamana trecuta ratingul Spaniei cu doua trepte, la nivelul "BBB+".

"Este o stire proasta pentru Spania, dar si pentru Portugalia. De fapt, totul indica o extindere a acordului de sustinere a Portugaliei", a declarat fostul ministrul protughez de Finante Luis Campos e Cunha, referindu-se la decizia S&P.

Randamentele obligatiunilor portugheze au scazut, dar Portugalia ramane a doua cea mai riscanta tara din zona euro dupa Grecia, in privinta spread-urilor obligatiunilor.

Portugalia este a treia tara care a cerut sprijin financiar international din cauza crizei datoriilor, dupa Grecia si Irlanda.

Guvernul de la Lisabona a negat in repetate randuri ca va avea nevoie de mai multi bani sau mai mult timp pentru a indeplini obliectivele din programul de salvare.

Potrivit estimarilor, economia portugheza se va contracta cu 3,3% in acest an, cel mai grav declin dupa anii '70, urmand sa revina la o crestere de 0,3% in 2013. Anul trecut, economia s-a contractat cu 1,6%.

Economia Spaniei ar urma sa se contracte cu 1,7% in acest an si sa avanseze cu 0,2% in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#probleme Spania, #relatie Spania Portugalia, #recesiune Spania efecte Portugalia , #Spania