Presedintia UE sustine masurile de sprijinire a economiei

Vineri, 29 Ianuarie 2010, ora 09:18
1120 citiri
Presedintia UE sustine masurile de sprijinire a economiei

Presedintia spaniola a Uniunii Europene (UE) a sustinut, joi, mentinerea masurilor nationale de sprijinire a economiei, intrucat, din cauza somajului in crestere, este prea devreme pentru a renunta aceste politici, transmite AFP.

Lideri politici ai Spaniei, stat care detine presedintia rotativa a Uniunii, ai Belgiei si Ungariei, urmatoarele doua tari care vor asigura conducerea blocului comunitar, s-au intalnit la Barcelona cu parteneri sociali europeni si au convenit mentinerea politicii UE, informeaza Mediafax.

O parte a masurilor adoptate pentru protejarea locurilor de munca sunt utile, dar trebuie sa fie temporare, considera Gerardo Diaz Ferran, vicepresedintele Business Europe, principala asociatie a angajatorilor europeni.

Pentru ca afacerile sa creeze locuri de munca, este necesar ca Europa "sa-si modernizeze sistemul de protectie al muncitorilor si sa mentina sau sa scada costurile cu forta de munca", a avertizat el.

Masurile de trimitere in somaj temporar, pentru a evita concedierile, subventionarea locurilor de munca sau scutirile de taxe au fost folosite tot mai mult in Uniunea Europeana pentru a limita avansul somajului.

Rata somajului din UE va depasi 10% in acest an, potrivit estimarilor specialistilor.

Pana in iulie, UE trebuie sa pregateasca o noua strategie economica si sociala pentru urmatorii zece ani.

"Comisia si angajatorii sugereaza nevoia ca piata muncii sa fie mai flexibila. A fost flexibila in primele luni ale crizei si au fost desfiintate cinci milioane de locuri de munca in Europa.

Principiul se aplica intr-un sistem cu taxe ridicate si stat de drept. Ce inseamna asta pentru Bulgaria si Romania, unde aproape jumatate din Produsul Intern Brut este generat de economia subterana?", s-a intrebat Joel Decaillon, reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Europene.

Principiul flexibilitatii are ca scop promovarea mobilitatii muncitorilor, mai ales printr-o pregatire profesionala continua. Relevanta acestuia in perioadele de criza a fost criticata recent de experti.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#spania, #ue, #economie, #masuri, #somaj , #Spania