Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintia UE sustine masurile de sprijinire a economiei

Presedintia UE sustine masurile de sprijinire a economiei

Presedintia spaniola a Uniunii Europene (UE) a sustinut, joi, mentinerea masurilor nationale de sprijinire a economiei, intrucat, din cauza somajului in crestere, este prea devreme pentru a renunta aceste politici, transmite AFP.

Lideri politici ai Spaniei, stat care detine presedintia rotativa a Uniunii, ai Belgiei si Ungariei, urmatoarele doua tari care vor asigura conducerea blocului comunitar, s-au intalnit la Barcelona cu parteneri sociali europeni si au convenit mentinerea politicii UE, informeaza Mediafax.

O parte a masurilor adoptate pentru protejarea locurilor de munca sunt utile, dar trebuie sa fie temporare, considera Gerardo Diaz Ferran, vicepresedintele Business Europe, principala asociatie a angajatorilor europeni.


Pentru ca afacerile sa creeze locuri de munca, este necesar ca Europa "sa-si modernizeze sistemul de protectie al muncitorilor si sa mentina sau sa scada costurile cu forta de munca", a avertizat el.


Masurile de trimitere in somaj temporar, pentru a evita concedierile, subventionarea locurilor de munca sau scutirile de taxe au fost folosite tot mai mult in Uniunea Europeana pentru a limita avansul somajului.


Rata somajului din UE va depasi 10% in acest an, potrivit estimarilor specialistilor.


Pana in iulie, UE trebuie sa pregateasca o noua strategie economica si sociala pentru urmatorii zece ani.


"Comisia si angajatorii sugereaza nevoia ca piata muncii sa fie mai flexibila. A fost flexibila in primele luni ale crizei si au fost desfiintate cinci milioane de locuri de munca in Europa.


Principiul se aplica intr-un sistem cu taxe ridicate si stat de drept. Ce inseamna asta pentru Bulgaria si Romania, unde aproape jumatate din Produsul Intern Brut este generat de economia subterana?", s-a intrebat Joel Decaillon, reprezentant al Confederatiei Sindicatelor Europene.


Principiul flexibilitatii are ca scop promovarea mobilitatii muncitorilor, mai ales printr-o pregatire profesionala continua. Relevanta acestuia in perioadele de criza a fost criticata recent de experti.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 835 ori
Citeste mai multe desprespania ue economie masuri somaj