Restructurarea sectorului bancar spaniol intra in vizorul troicii

Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:51
1034 citiri
Restructurarea sectorului bancar spaniol intra in vizorul troicii

Sectorul bancar spaniol va primi finantare europeana de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea de care are nevoie, iar imprumutul, desi indreptat exclusiv catre banci, va aduce cu sine conditii de respectat, supravegheate de o troica formata din CE, FMI si BCE.

La postul public de radio din Germania, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a declarat ca va fi o troica (formata din Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana), care se va ocupa de controlarea cu precizie a respectarii conditiilor imprumutului ce va fi acordat sectorului bancar spaniol.

Ajutorul financiar european care va fi acordat sectorului bancar spaniol este in masura sa intareasca sistemul financiar, astfel incat creditele sa ajunga din nou la companii si familii, a explicat, din partea executivului comunitar, purtatorul de cuvant pentru afaceri economice, Amadeu Altafaj.

"Nu, nu sunt alte conditii in afara de cele aplicate sistemului financiar spaniol. Fondul de salvare este pentru tarile care se angajeaza sa respecte pactul de stabilitate, care respecta tintele de deficit, insa nu exista alte conditii, nici alte ajustari, pentru ca asta se face deja", a declarat el in cadrul unui interviu la postul public de televiziune din Spania.

"Este adevarat ca nimic nu este gratis. Europa sprijina tarile care sunt dispuse sa faca reforme si sa nu aiba dezechilibre precum cele care au aparut in ultimii ani in Europa", a mai spus el, insistand totodata asupra faptului ca dobanzile cerute bancilor spaniole pentru acest imprumut nu vor fi considerate la evaluarea deficitului (limitat la 5,3% din PIB pentru anul acesta, potrivit angajamentului luat de guvernul de la Madrid in fata Bruxellesului).

Pe de alta parte, vicepresedintele executivului comunitar, comisarul pentru concurenta Joaquin Almunia, a declarat la postul de radio Cadena Ser ca orice imprumut aduce cu sine obligatii si angajamente de respectat si ca "ramane de vazut care sunt aceste conditii si ce tip de politici, decizii si angajamente acopera".

"Cine da bani niciodata nu o face gratis, vrea sa stie ce se face cu ei. Altceva este sa vedem cum se actioneaza. Eu sper ca se va face bine, cinstit, sa nu se creada ca este vorba de o tara bananiera", a mai spus comisarul european, confirmand faptul ca imprumutul acordat sectorului bancar spaniol va fi supravegheat de troica mentionata, asa cum a anuntat ministrul german de finante, Wolfgang Schauble.

"Am sfatuit Spania ca trebuie sa ofere bancilor suficienti bani, fie ca vor sau nu", a mai spus ministrul Schauble, dupa ce a anuntat ca troica mentionata va fi cea care va controla si supraveghea restructurarea sistemului bancar spaniol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania sector bancar, #imprumut Spania, #Spania CE FMI BCE , #Spania