Romanii din Spania spera ca noul guvern va ridica restrictiile de pe piata muncii

Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 09:20
1369 citiri
Romanii din Spania spera ca noul guvern va ridica restrictiile de pe piata muncii

Comunitatea romanilor din Spania spera ca victoria categorica obtinuta de Partidul Popular la alegerile legislative desfasurate duminica va duce la ridicarea restrictiilor pe piata muncii impuse muncitorilor romani de guvernul socialist.

"Condamnarea restrictiilor impotriva romanilor de catre Partidul Popular, in nenumarate randuri, da speranta comunitatii romanesti ca dupa ce acesta se va instala la Moncloa (sediul Presedintiei Guvernului - n.r.), situatia va reveni la normal", se spune in comunicatul transmis de Federatia Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

Presedintele FADERE, Daniel Tecu, spune ca va trimite saptamana acesta o scrisoare viitorului premier, Mariano Rajoy, in care ii va cere scoaterea imediata a restrictiilor pentru romani.

"Apreciez ca aproximativ 200.000 de romani sunt afectati de aceste restrictii prin faptul ca nu li se permite sa lucreze legal. Sunt romani care au multi ani in Spania si care, datorita acestei situatii, sunt obligati sa lucreze la negru. Tot ce vor acesti romani este sa li se permita sa lucreze legal si sa plateasca darile catre stat", afirma Daniel Tecu. "Dupa calculele noastre, Spania ar pierde anual in jur de 800 de milioane de euro in urma acestei masuri", adauga presedintele FADERE.

35 de milioane de cetateni spanioli au fost chemati sa voteze, duminica, in conditiile unei crize fara precedent si a unei rate de somaj de 21,5%. Cu o rata de participare la vot de 67%, ei au decis sa incredinteze Partidului Popular majoritatea absoluta in Parlament. Conservatorii obtin aceasta victorie categorica dupa ce sapte ani au stat in opozitie.

"Aceata schimbare la nivel politic speram sa fie benefica pentru romanii care locuiesc in Spania", spune FADERE.

Spania a reintrodus in vara restrictii pentru muncitorii romani, invocand dezechilibrele macroeconomice, dupa ce in 2009 ridicase masurile ce vizau protejarea pietei sale a muncii.

#piata muncii spania, #romani spania , #Spania