S&P a retrogradat cu doua trepte ratingul Spaniei, la 'BBB plus'

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 09:26
966 citiri
S&P a retrogradat cu doua trepte ratingul Spaniei, la 'BBB plus'

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a revizuit in scadere, cu doua trepte, de la 'A' la 'BBB plus', ratingul suveran de credite al Spaniei, avertizand ca tara ar putea fi nevoita sa se imprumute mai mult pentru a sprijini sectorul bancar.

De asemenea agentia a atribuit ratingului Spaniei o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca ar putea urma o noua retrogradare. Revizuirea in scadere a ratingului suveran al Spaniei va creste costurile de imprumut ale tarii deoarece investitorii vor cere probabil rate mai ridicate ale dobanzilor pentru a compensa riscul mai ridicat cauzat de retrogradare.

Anuntul S&P de revizuit in scadere a calificativului Spaniei nu reprezinta o surpriza deosebita, dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat in februarie ratingul Spaniei, tot cu doua trepte.

S&P estimeaza ca economia Spaniei se va contracta anul acesta cu 1,5%, fata de prognoza anterioara ce indica o crestere de 0,3%. Pentru 2013 agentia se asteapta la un declin al economiei spaniole de 0,5%, dupa ce in estimarea precedenta indica un avans de 1%.

Totodata S&P a avertizat asupra situatiei din Europa: 'In opinia noastra, strategia de gestionare a crizei europene a datoriilor suverane continua sa fie lipsita de eficacitate. Credem ca conditiile de creditare si perspectiva economica a Spaniei s-ar putea deteriora si mai mult fata de estimarea noastra precedenta daca nu vor fi aplicate masuri efective in zona euro care sa sprijine increderea investitorilor si stabilizarea intrarilor de capital'.

Saptamana trecuta randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole pe 10 ani au trecut pentru prima data peste pragul de 6%, pe fondul ingrijorarilor investitorilor cu privire la capacitatea autoritatilor de la Madrid de a tine deficitul bugetar sub control.

Banca Centrala a Spaniei a anuntat ca tara este in recesiune tehnica deoarece economia s-a contractat cu 0,4% in primul trimestru, comparativ cu precedentele trei luni, cand s-a inregistrat un declin de 0,3%. Scaderea de la inceputul acestui an ar putea da startul a ceea ce economistii se tem ca ar putea fi un declin prelungit, deoarece Madridul implementeaza masuri dure de austeritate, iar guvernul estimeaza pentru acest an o contractare a Produsului Intern Brut de 1,7%.

In 2011 economia a inregistrat o crestere de 0,7%, comparativ cu un declin de 0,1% in 2010.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Standard Poors retrogradari, #Standard Poors retrogradare Spania, #rating Spania Standard Poors , #Spania