Somajul din Spania ar putea depasi estimarile guvernamentale

Luni, 18 August 2008, ora 09:34
951 citiri
Somajul din Spania ar putea depasi estimarile guvernamentale

Rata somajului din Spania ar putea depasi la sfarsitul acestui an nivelul de 10,4%, estimat de guvern, a declarat ministrul economiei Pedro Solbes, care a avertizat ca ar putea avea loc scaderi ale cheltuielilor bugetare in 2009, relateaza Reuters, citat de Newsin.

Solbes a avertizat cu privire la restrangeri ale cheltuielilor bugetare in 2009, dupa ce Spania a afisat deficit bugetar pentru prima jumatate a anului, pentru prima data in ultimii trei ani.


"Majoritatea categoriilor bugetare vor avea alocate sume mai mici", a spus ministrul spaniol al economiei, comparand bugetul pentru 2009 cu cel de 349 miliarde euro din acest an.


Solbes a reiterat ca, in perioada iulie-septembrie, evolutia economiei va fi "oarecum mai buna" decat in trimestrul al doilea, cand produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,1% fata de trimestrul anterior.


O ameliorare a economiei ar putea fi sustinuta de ieftinirea petrolului, de obtinerea unei recolte bune si de credite fiscale, inclusiv de rambursarea unei sume de 400 euro fiecarui contribuabil, a explicat Solbes.Ministrul spaniol al economiei a spus ca tara sa este foarte aproape de recesiune, dar ca o va evita.


"Daca ma uit la comportamentul oamenilor din aceasta vara, este adevarat ca nu mai vad bucuria anilor anteriori, dar nu observ nici o paralizie", a mai declarat acesta.


Solbes nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei mai devreme de finalul lui 2009, iar economistii se tem ca stagnarea ar putea dura ani intregi.


Ministrul spaniol al economiei si-a reiterat si cererea de monitorizare mai atenta a cresterilor salariale, in conditiile in care inflatia anuala a ajuns in iulie la un nivel maxim al ultimilor 15 ani, de 5,3%.

Somajul din Spania a ajuns la un nivel maxim al ultimilor 10 ani, cu

2,43 milioane de someri in iulie, in conditiile in care doua din trei

concedieri se fac in sectorul constructiilor, deoarece nu se mai

construiesc case dupa o perioada de dezvoltare exploziva ce a durat

zece ani, iar economia se confrunta cu cea mai grava criza din 1993.