Spania a imprumutat aproape 5 miliarde de euro pe termen scurt

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 15:32
922 citiri
Spania a imprumutat aproape 5 miliarde de euro pe termen scurt

Spania a vandut luni titluri de trezorerie in valoare de 4,88 miliarde de euro, la randamente in scadere, acesta fiind primul imprumut pe pietele financiare de la retrogradarea tarii cu doua trepte la sfarsitul saptamanii trecute.

Autoritatile de la Madrid au programata pentru joi o emisiune de obligatiuni pe 10 ani, considerata un adevarat test pentru interesul investitorilor, transmite Reuters.

Trezoreria spaniola intentiona sa atraga de pe pietele financiare 4-5 miliarde de euro luni.

Randamentele titlurilor pe 12 si 18 luni au fost de 2,049% si 2,399%, usor sub asteptari si la jumatate fata de licitatii cu maturitati similare organizate in decembrie. Imprumutul din decembrie a avut loc inainte ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa introduca lichiditati masive in sistemul bancar.

"Este clar ca masurile extraordinare de lichiditate adoptate de BCE au reusit sa relaxeze criza creditelor care se extindea in Europa si au deschis un canal indirect de finantare pentru statele de la periferia zonei euro", a declarat Nicolas Lopez, analist la M&G Valores.

Agentia de evluare financiara Standard&Poor's a revizuit, vineri, in scadere cu doua trepte ratingul Spaniei, parte a unui val de retrogradari in zona euro.

Spania va incerca joi sa vanda obligatiuni de 3,4-4,5 miliarde de euro, cu scadenta in 2016, 2019 si 2022, ultimele doua maturitati depasind cu mult durata de trei ani a imprumuturilor acordate de BCE bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumuturi spania, #vanzare obligatiuni Spania, #retrogradare spania , #Spania