Spania a imprumutat patru miliarde de euro, la costuri in scadere puternica

Joi, 04 Octombrie 2012, ora 14:30
1298 citiri
Spania a imprumutat patru miliarde de euro, la costuri in scadere puternica

Spania a imprumutat patru miliarde de euro joi, randamentele pentru obligatiuni cu scadenta la doi si cinci ani inregistrand scaderi puternice. Scaderile randamentelor au avut loc pe fondul asteptarilor ca guvernul de la Madrid sa ceara ajutor financiar extern de la tarile zonei euro.

Licitatia a fost considerata un succes de analisti, chiar daca guvernul de la Madrid a acceptat o crestere usoara a randamentelor la obligatiunile pe trei ani, conform Mediafax.

Randamentul obligatiunilor pe cinci ani a coborat de la 6,46% la ultima licitatie la 4,77%, iar pentru cele pe doi ani a scazut la 3,28%, de la 5,2%.

Doar pentru titlurile pe trei ani s-a inregistrat un avans al randamentului, de la 3,84% la ultima emisiune la 3,96% joi.

Spania a reusit sa vanda obligatiuni in valoare de 3,99 miliarde de euro, la nivelul maxim al intervalului de trei - patru miliarde de euro vizat.

Guvernul de la Madrid se afla sub presiune pe pietele financiare pentru a cere ajutor financiar extern tarilor din zona euro, dupa ce economia a fost puternic afectata in ultimii ani, mai ales prin prabusirea sectorului constructiilor, iar Spania a devenit una dintre cele mai vulnerabile tari europene la criza datoriilor.

Franta preseaza Spania sa ceara ajutor financiar de la UE

Executivul spaniol vrea sa ceara Uniunii Europene 40 de miliarde de euro, pentru necesitatile de recapitalizare ale sectorului bancar spaniol, urmand ca suma totala necesara, de 59,3 miliarde de euro (potrivit auditului extern ale carui rezultate au fost prezentate vineri) sa fie completata din vanzarea de active sau din investitii private.

Spania va cere 40 de miliarde de euro de la UE

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.

Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

#imprumut Spania, #costuri imprumut Spania, #Spania ajutor financiar, #Spania datorie publica , #Spania