Spania a trecut la 24% pentru TVA, pentru a reduce deficitul public

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 15:36
1910 citiri
Spania a trecut la 24% pentru TVA, pentru a reduce deficitul public

Majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), de la 18% la 21%, a intrat de sambata in vigoare in Spania, in cadrul unei politici de austeritate fara precedent destinata reducerii deficitului public la 6,3% din PIB in acest an.

Dupa ce a amanat aceasta decizie timp de mai multe luni, desi atat Comisia Europeana cat si Fondul Monetar International o cereau, seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a acceptat in final la data de 11 iulie ca TVA-ul sa fie majorat incepand de la 1 septembrie.

Pe langa taxa principala, care a fost majorata de la 18% la 21%, a fost majorat si TVA-ul redus care se aplica pentru anumite servicii, precum turism si transporturi, de la 8% la 10%. In schimb, TVA-ul super redus pentru produse de stricta necesitate, precum alimentele si medicamentele, a fost mentinut la 4%.

Aceasta majorare a TVA-ului este criticata atat de populatie cat si de reprezentantii sectorului cultural, in conditiile in care anumite produse, precum spectacolele de teatru, cinema si opera, nu mai beneficiaza de un TVA redus de 8%, ci de unul de 21%.

Acest lucru risca sa conduca la inchiderea unei cincimi din industria culturala si la pierderea la 4.226 de locuri de munca directe.

Prin majorarea TVA-ului, guvernul spaniol spera sa stranga aproximativ 9,5 miliarde de euro, in cadrul unui plan de austeritate care prevede realizarea unor economii de 102 miliarde de euro pana in 2014.

Planul de austeritate a fost impus Spaniei de autoritatile de la Bruxelles, in schimbul unei amanari pentru aducerea deficitului public sub pragul de 3% din PIB cat prevad normele europene. Gratie amanarii, Spania va trebui sa reduca deficitul de la 8,9% la 6,3% din PIB in acest an, apoi la 4,5% in 2013 si in sfarsit la 2,8% in 2014.

#Spania majorare TVA, #Spania masuri reducere deficit, #deficit public Spania, #reducere deficit public Spania , #Spania