Spania apeleaza la fondurile de rezerva pentru plata pensiilor

Vineri, 05 Aprilie 2013, ora 11:58
1722 citiri
Spania apeleaza la fondurile de rezerva pentru plata pensiilor

Tabuul privind soarta si utilizarea Fondului de Rezerva al Asigurarilor Sociale din Spania a cazut; altfel spus pusculita pensiilor a fost sparta. Guvernul premierului Mariano Rajoy il va folosi cand va fi necesar sau indispensabil, cum a mai facut in 2012 in alte doua ocazii pentru a plati pensiile.

Anul acesta va fi din nou obligat sa recurga la el, pentru ca exista mai putini contribuabili si mai multi pensionari. Este ceea ce recunosc surse parlamentare ale Partidului Popular (PP, de guvernamant) si inclusiv guvernul, care priveste aceasta posibilitate ca fiind absolut fireasca, asa cum a facut-o si ministrul muncii si asigurarilor sociale, doamna Fatima Banez, noteaza vineri ziarul El Pais.

"Daca se va recurge la el, se va face cu toata normalitatea... pentru ca de aceea a fost creat, pentru ca in momente de criza si in situatii dificile sa fie platite punctual pensiile".

Doamna ministru a facut aceste afirmatii cu prilejul inmanarii presedintelui Parlamentului, Jesus Posada, a raportului privind evolutia, actiunea si situatia Fondului de rezerva al asigurarilor sociale pe 2012, intr-un act protocolar la care au participat si secretarul de stat pentru asigurarile sociale, Tomas Burgos, si reprezentanti parlamentari ai Grupului popular si socialist.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol denunta modul in care sunt utilizati banii

Cordialitatea actului nu a impiedicat sa se faca auzite si voci critice, precum cea a purtatoarei de cuvant a Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), Concha Gutierrez, privind folosirea acestui fond, "care este al tuturor lucratorilor si al celor care vor iesi la pensie". Ea a denuntat ca au fost incalcate regulile jocului, stabilite de Pactul de la Toledo, prin intermediul unui decret lege dat in decembrie, care a eliminat regulile si piedicile privind folosirea fondului.

Cu alte cuvinte, guvernul conservator, cu majoritatea sa parlamentara, are mana libera sa faca ceea ce a mai facut in 2012 si va face probabil si in 2013 si 2014, cum se prevede in acest decret lege. De ce deranjeaza in asemenea masura PSOE faptul ca este utilizat acest fond pentru a plati pensiile? Totul: forma si fondul.

"Plata trebuie sa se faca prin intermediul bugetelor, si nu cu pretul fondului", a subliniat Concha Gutierrez. Mai intai au fost utilizate 3 miliarde, in luna iunie, pentru plata pensiilor si apoi alte 4 miliarde de euro in decembrie.

Profit de 2,97 miliarde de euro pentru fondul spaniol in 2012

De la guvern se spune ca nu exista motive de preocupare. Este mesajul transmis de ministrul Fatima Banez avand in vedere ca fondul de pensii a incheiat anul 2012 cu 63,008 de miliarde de euro dupa ce acesta a generat 2,97 de miliarde ca randament net, prin investitii facute in datoria spaniola.

Rezultatul acestei operatiuni o face optimista pe doamna ministru dupa ce au fost recuperate 42% la suta din cele 7,003 de miliarde utilizate anul trecut pentru a plati pensiile. Iar in opinia sa, nu exista nici un risc pentru faptul ca 97,46% din activele Fondului de Rezerva sunt investite in datoria spaniola si alte 2,54% in datoria straina. Fondul a vandut datorie franceza in valoare de 2,028 de miliarde, olandeza in valoare de 1,595 de miliarde si germana in valoare de 940 de milioane de euro.

PSOE a lasat "o pusculita" pentru pensii de 67 de miliarde de euro, din care dupa ce au fost scoase 7 miliarde pentru a achita dobanzile au mai ramas 63 de miliarde de euro. Guvernul a putut, cu ajutorul banilor de pensii, sa faca fata celei mai mari cresteri a datoriei publice din istoria Spaniei intr-un singur an.

#plata pensii Spania, #fonduri rezerva Spania, #randament fonduri Spania , #Spania