Spania ar putea cere un ajutor financiar de 300 miliarde de euro

Marti, 19 Iunie 2012, ora 10:01
1094 citiri
Spania ar putea cere un ajutor financiar de 300 miliarde de euro

Extinderea dificultatilor legate de cresterea creditelor neperformante ale bancilor spaniole ar putea determina guvernul de la Madrid sa solicite un pachet de asistenta financiara de 300 miliarde de euro, asa cum au cerut Irlanda si Portugalia, deoarece ajutorul primit pana acum nu va fi suficient pentru rezolvarea problemelor tarii.

Declaratiile au fost facute de economistii grupului britanic Royal Bank of Scotland (RBS).

Banca Centrala a Spaniei a anuntat ca rata creditelor neperformante a urcat in aprilie la 8,72% din totalul portofoliilor lor neachitate, fiind cel mai ridicat nivel inregistrat din 1994 si in crestere fata de 8,37% in martie.

Aceste date arata inrautatirea conditiilor in sectorul financiar spaniol si, combinate cu nivelul ridicat al deficitului bugetar, ar putea spori probabilitatea ca Spania sa solicite asistenta financiara, pe langa cei 100 miliarde de euro acordati de UE pentru recapitalizarea bancilor.

"Credem ca bancile spaniole vor avea nevoie sa genereze capital de 134 miliarde de euro in urmatorii trei ani, din cauza sporirii creditelor neperformante si a inaspririi cerintelor autoritatilor de reglementare", a explicat Alberto Gallo, economist al RBS.

Acesta a adaugat: "Nu toate bancile vor reusi sa genereze suficiente castiguri pentru a rezolva toate cerintele, iar statul nu va reusi sa le ajute. Analistii nostri se asteapta ca Spania sa solicite un pachet de asistenta financiara integral si sa se confrunte cu retrogradari ale ratingului".

Un astfel de pachet de asistenta financiara pentru Spania ar putea ajunge pana la 300 miliarde de euro, avertizeaza Alberto Gallo.

Acesta sustine ca ajutorul UE de 100 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor spaniole pur si simplu "pastreaza riscurile in Spania dar il transfera spre sectorul public, iar tara se va imprumuta mai greu de pe pietele de capital".

Ministrul spaniol al Trezoreriei, Cristobal Montoro, a cerut BCE sa ajute guvernul, spunand ca ar trebui sa raspunda cu fermitate la presiunile pietelor care incearca sa deraieze proiectul euro.

Imprumuturile nete de la BCE ale bancilor spaniole au urcat luna trecuta la 287,8 miliarde de euro, de la 263,5 miliarde de euro in aprilie, a anuntat joi Banca Centrala a Spaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor financiar, #asistenta financiara Spania , #Spania