Spania asteapta inca un an de foc: Cat va mai rezista tara cu 6 mil. de someri?

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 13:03
1657 citiri
Spania asteapta inca un an de foc: Cat va mai rezista tara cu 6 mil. de someri?

Recesiunea a lasat urme adanci in economia spaniola, care umbresc rezultatele lui Mariano Rajoy, dupa primul an in fruntea Guvernului. Prim-ministrul este promotorul unor masuri de auteritate nemaintalnite in cei 30 de ani de democratie spaniola.

Analistii estimeaza ca cea de-a patra economie a zonei euro va mai suferi o cadere in acest an, in contextul in care guvernul se straduieste sa-si indeplineasca tintele bugetare, potrivit Bloomberg.

De la venirea sa la putere, in decembrie 2011, Rajoy a adoptat cele mai dure masuri de austeritate din ultimii 30 de ani, pentru a tine in control cel mai mare deficit buger din zona euro. Se asteapta ca tinta de deficit de 6,3% sa fi fost ratata in 2012, in timp ce impozitele si somajul au crescut, iar salariile bugetarilor au scazut, afectand cererea interna.

Spania: Creditele neperformante au atins un nou record in luna octombrie

Rata somajului a crescut, cel mai probabil, la 26% la finalul anului, ceea ce inseamna ca 6 milioane de spanioli nu au loc de munca, insumand o treime din somerii zonei euro.

Intarzierile de plata au crescut la 11,38% in noiembrie, potrivit Bancii Nationale a Spaniei. In cazul companiilor, rata creditelor neperformante se ridica la 17% in cel de-al treilea trimestru.

"Nu am depasit dificultatile. Pietele au inclus in preturi riscul unei scaderi economice, in urma consolidarii fiscale, insa o eventuala incetare de plati in cazul Spaniei nu este luata totusi in discutie", a declarat Fadi Zaher, de la Barclays Wealth and Investment Management, Londra.

Spania nu va suporta o interventie financiara si nici majorarea TVA in 2013

Economia Spaniei se va contracta cu 1,5% in 2013, dupa o contractie de 1,4% in 2012, potrivit unei cercetari Bloomberg, in care au fost luate in calcul 26 de estimari. Rezultatele cercetarii sunt ceva mai pesimiste decat prognozele Guvernului de la Madrid, care estimeaza o contractie de 1,3% in 2012 si 0,5% in 2013.

Investitorii raman increzatori pentru moment, bazandu-se pe faptul ca Banca Centrala Europeana va interveni in cazul in care Spania nu isi va putea onora datoriile.

"Spania ar putea fi atractiva in acest moment, se afla in cea mai dificila faza a crizei, avand in vedere ca in 2013 incep sa se cunoasca efectele ajustarilor fiscale", a declarat pentru Bloomberg, Ricardo Santos, economist la BNP Paribas, Londra.

#somaj spania, #recesiune spania, #crestere economica Spania, #sistem bancar Spania , #Spania