Spania intra in corzi: Recesiunea s-a agravat in trimestrul al doilea

Marti, 28 August 2012, ora 12:53
1319 citiri
Spania intra in corzi: Recesiunea s-a agravat in trimestrul al doilea

Spania a intrat si mai mult in recesiune in al doilea trimestru, cand Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere de 0,4% in raport cu primul trimestru, dupa o scadere de 0,3% in primele trei luni, potrivit cifrelor definitive publicate marti de Institutul national de statistica (Ine), transmite AFP.

In ritm anual, economia spaniola (a patra economie din zona euro) a inregistrat in perioada aprilie-iunie 2012 o scadere de 1,3%, peste estimarile initiale care prognozau o scadere de un procent.

Ine a explicat ca cererea nationala slaba (in principal consumul gospodariilor si cheltuielile publice) a fost principala cauza a contractiei economiei, in conditiile in care Spania traverseaza o severa cura de austeritate. In contextul unei incetiniri economice generale, cererea externa (exporturi si turism) nu mai este suficienta pentru a mentine Spania pe linia de plutire.

"Cu si mai multa austeritate fiscala in program si cu un somaj la niveluri astronomice, riscurile sunt orientate in mod clar spre o recesiune prelungita", a declarat economistul ING, Martin van Vliet.

Lipsita din 2008 de motorul sau de crestere, constructiile, Spania are probleme in a-si reveni din cea de a doua recesiune in care a intrat in ultimii trei ani in timp ce rata somajului a atins cel mai ridicat nivel din randul statelor industrializate (24,63%).

De altfel, Ine a revizuit luni in scadere si cifrele privind evolutia economiei spaniole in ultimii doi ani. Potrivit cifrelor revizuite, economia spaniola a inregistrat o contractie de 0,3% in 2010, in loc de o contractie de 0,1% cum s-a anuntat initial, in timp ce in 2011 a inregistrat un avans al Produsului Intern Brut de 0,4%, mai putin fata de o crestere de 0,7% cat aratau estimarile anterioare.

Guvernul spaniol mizeaza in acest an pe un recul al PIB de 1,5%, urmat de o contractie de 0,5% in 2013.

Acest context economic negativ, la care se adauga cresterea costurilor de finantare, creste probabilitatea ca in toamna autoritatile de la Madrid sa solicite un pachet de salvare complet, dupa linia de credit de 100 miliarde de euro pusa la dispozitie de zona euro pentru capitalizarea sectorului bancar, o suma care ar trebui deblocata in saptamanile urmatoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania recesiune trimestrul 2, #Spania criza financiara, #Spania economie scadere , #Spania