Spania: Moody's retrogradeaza cinci regiuni, printre care Catalonia

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 08:53
1007 citiri
Spania: Moody's retrogradeaza cinci regiuni, printre care Catalonia

Agentia de evaluare financiara Moody's a revizuit luni in scadere ratingurile pentru cinci regiuni spaniole, printre care Catalonia, din cauza agravarii problemelor de finantare ale acestora, transmite AFP.

Trei dintre regiunile in cauza (Andaluzia, Catalonia, Murcia) si-au vazut nota degradata cu doua trepte, iar celelalte doua (Extremadura si Castilia) cu una, a facut cunoscut agentia intr-un comunicat, subliniind ca toate acestea regiuni sunt mentinute sub "perspectiva negativa".

Decizia amintita este "legata de agravarea problemelor din finantare ale acestora, ilustrata de rezervele lor de fonduri foarte limitate si recurgerea la finantari pe termen scurt", explica Moody's.

Catalonia, care a solicitat la sfarsitul lunii august un ajutor din partea statului in valoare de 5 miliarde de euro, retrogradeaza la "Ba3", cu o singura treapta deasupra categoriei de investitii cu grad inalt de risc ("foarte speculative").

Mai multe regiuni din Spania au apelat recent la sprijin financiar din partea statului, el insusi confruntat cu importante probleme de finantare si la un pas de a se vedea nevoit sa solicite un ajutor european.

La 16 octombrie, Moody's a decis mentinerea notei "Baa3" pe care a dat-o Spaniei, evitand astfel ca datoria acestei tari sa fie retrogradata la nivelul obligatiunilor speculative.

Agentia a atras atentia ca ratingul Spaniei are o perspectiva negativa, ceea ce inseamna ca aceasta risca sa coboare pe termen mediu.

#Moody retrogradare regiuni Spania, #Moody retrogradare Spania, #rating Moody Spania , #Spania