Spania negociaza un nou program de reforme economice cu UE

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 14:15
1389 citiri
Spania negociaza un nou program de reforme economice cu UE

Executivul spaniol negociaza la Bruxelles un nou program de reforme economice, care ar urma sa fie prezentat saptamana viitoare la Madrid, asa cum a anuntat ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos.

Acest nou pachet de reforme nu ar presupune taieri de la buget, insa noi masuri de acest gen ar putea fi cerute ulterior in octombrie, pentru reducerea deficitului, precum si ca executivul spaniol ar incerca sa negocieze o interventie financiara "moderata" din partea UE, scrie Financial Times (FT).

Surse din Ministerul spaniol al Economiei au explicat pentru FT ca acest nou pachet de reforme nu este legat de cerinta unei noi linii de interventie financiara, pe langa cea solicitata si aprobata deja pentru sectorul financiar si bancar din Spania, si ca nu presupune noi reduceri bugetare sau impozite crescute si nici modificari in sistemul de pensii - desi acestea ar putea fi solicitate ulterior de Bruxelles, pentru respectarea tintei de deficit stabilite pentru anul acesta, de 6,3% din PIB.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

In privinta unei interventii financiare "moderate" din partea UE, publicatia citata arata ca guvernul de la Madrid ar incerca sa convinga Bruxellesul sa poata cumpara din datoria suverana cu ceea ce ramane din suma totala de 100 de miliarde de euro - aprobata deja de institutiile comunitare pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar.

Posibilitatea este prevazuta in acordul semnat cu Fondul European de Stabilitate Financiara, care va acorda imprumutul de maxim 62 de miliarde de euro, estimat de un audit extern, pentru intregul sector bancar spaniol, aminteste FT.

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului. Guvernul de la Madrid nu solicita insa ajutor financiar din partea institutiilor europene.

Datoria publica a Spaniei ajunge la un nou record. Tara nu solicita ajutor financiar

Procentul creditelor neperformante (NPL) aflate in portofoliul bancilor spaniole a ajuns, in iulie, la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 50 de ani, aproape unu din zece imprumuturi fiind considerat riscant, arata datele Bancii Centrale a Spaniei.

#Spania ajutor financiar, #Spania program reforme economice, #datorie Spania, #Spania credite neperformante, #Spania negocieri UE , #Spania