Spania nu vrea ajutor financiar

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:56
1054 citiri
Spania nu vrea ajutor financiar

Spania nu exclude solicitarea unui ajutor in cadrul programului Bancii Centrale Europene (BCE) de cumparare de obligatiuni, dar nu intentioneaza sa ceara un pachet complet de asistenta financiara, a afirmat, miercuri, premierul spaniol Mariano Rajoy.

Consiliul guvernatorilor BCE a creat saptamana trecuta un nou program de achizitionare a bondurilor, numit "Outright Monetary Transactions" (OMT), care va inlocui precedentul program si va ajuta BCE sa cumpere nelimitat obligatiuni cu scadenta intre un an si trei ani.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

Tarile care doresc ca BCE sa le achizitioneze obligatiunile vor trebui sa accepte anumite conditii, care vor fi partial monitorizate de FMI, a explicat seful BCE, Mario Draghi, adaugand ca aceste achizitii nu vor duce la tiparirea suplimentara de bani pentru cele 17 state ale zonei euro.

Draghi a dat asigurari ca BCE va ajuta numai statele care accepta si implementeaza conditiile stricte, iar fondurile de salvare ale zonei euro vor achizitiona, de asemenea, obligatiuni.

"Pe langa cresterea economiei, singura optiune pe care o iau in considerare este folosirea mecanismului anuntat de BCE. Nu vom solicita un pachet complet de asistenta financiara", a afirmat premierul spaniol.

Saptamana trecuta, randamentele pentru obligatiunile guvernamentale spaniole au continuat sa scada, dupa ce BCE a adoptat programul nelimitat de achizitionare a bondurilor, pentru a atenua presiunile asupra statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor international, #Spania ajutor BCE, #Spania asistenta financiara, #obligatiuni spania , #Spania