Spania, pe urmele Greciei - Amenda pentru raportarea unui deficit fals in Valencia

Marti, 14 Iulie 2015, ora 11:18
3235 citiri
Spania, pe urmele Greciei - Amenda pentru raportarea unui deficit fals in Valencia
Foto: Flickr/ Minister-president Rutte

Spania a devenit prima tara europeana amendata pentru raportarea unor date statistice false referitoare la deficitul bugetar inregistrat intr-o regiune a statului iberic.

Consiliul Europei a decis ca guvernul de la Madrid trebuie sa plateasca 18,9 milioane de euro dupa ce s-a descoperit ca datele referitoare la deficitul inregistrat in regiunea Valencia au fost manipulate, anunta Bloomberg.

Comisia Europeana a sesizat aceasta chestiune inca din mai, inaintand cazul expertilor din cadrul Consiliului Europei.

Acestia au decis ca o amenda se impune, in conditiile in care s-au constatat neglijente serioase in prelucrarea datelor statistice la nivel regional, fortand si o revizuire a deficitului bugetar raportat in 2011 de catre spanioli.

Decizia referitoare la Spania vine pe fondul unei crize de durata din Grecia, tara care a reusit sa acceada in uniunea monetara in urma falsificarii datelor statistice privind deficitul bugetar.

Guvernul de la Madrid a contestat masura punitiva luata de Consiliul Europei, afirmand ca aceasta este impusa retroactiv, iar eroarea se refera doar la regiunea Valencia, nu la datele prezentate de Oficiul National de Statistica din Spania.

#amenda Spania UE, #date statistice False, #deficit Spania, #raport fals deficit Spania , #Spania