Spania, pe urmele Greciei? Da si nu.

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 08:46
1312 citiri
Spania, pe urmele Greciei? Da si nu.

Spania, asa cum a facut si Grecia, a cerut ajutor extern pentru recapitalizarea bancilor. Spania la fel ca Grecia a depasit pragul psihologic de 7% la randamentul obligatiunilor pe zece ani. Pana unde merg asemanarile intre situatia economica din Grecia si cea din Spania?

Potrivit analistilor economici, situatia Spaniei este departe de cea a Greciei, in special pentru ca in prima tara situata este generata de datoriile sectorului privat, iar in Grecia de nivelul datoriei publice. Cu toate acestea, solutia adoptata de UE de a recapitaliza bancile nu va rezolva problemele Spaniei, spun specialistii.

Situatia economica din Spania, considerate al patrulea "pilon" al zonei euro ridica multe semne de intrebare investitorilor. Dupa ce miercuri Moody's a retrogradat ratingul de tara cu trei trepte, Spania ajungand la acelasi nivel cu Romania, randamentul obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei a atins joi un nou record de la intrarea tarii in zona euro, apropiindu-se de 6,9%.

In plus, discutiile legate de ajutor acordat de statele din zona euro pentru recapitalizarea bancilor continua sa puna paie pe foc.

Calca Spania pe urmele Greciei sau este vorba doar de un context nevaforabil?

Situatia economica a Spaniei nu este asemanatoare cu cea din Grecia, diferenta dintre cele doua tari fiind data de nivelul datorie publice, a declarat pentru Business24 consilierul onorific al premierului Daniel Daianu.

"Situatia Spaniei nu este similara cu cea a Greciei. Sunt cateva diferente mari intre cele doua tari, chiar daca Spania are acum o problema de finantare a deficitului prin faptul ca sunt cotatiile la obligatiuni care au trecut iar de pragul acesta fatidic de 7%. Insa sa nu omitem ca datoria publica a Spaniei este mult inferioara celei a Greciei, ea este inferioara celei a Germaniei, a Belgiei, a Italiei", a declarat Daianu.

Datoriile provinciilor, povara grea pentru Grecia

Potrivit acestuia, spre deosebire de Grecia, care a fost adusa in acesta situatie si de datoriile provinciilor, Spania dovedeste teoria "too big to fail" si nu poate fi lasata sa falimenteze.

"Drept este ca Grecia are dificultati si din datoriile provinciilor. Exista o indatorare la nivelul provinciilor care complica finantarea intrucat opereaza garantii implicite. Provinciile nu pot da faliment, adica tot bugetul guvernul este cel care ar trebui sa preia eventuala onorare a obligatiilor provinciilor.

Spania, in opinia mea nu este intr-o situatie similara. "Is too big to fail", Spania nu poate fi lasata sa falimenteze. Sunt riscuri si cu Grecia de a fi lasata sa iasa din zona euro. Spania daca ar iesi, s-ar pune in discutie supravietuirea zonei euro", a adaugat Daianu.

Daianu: Cauza situatiei din Spania este supraindatorea privata, in Grecia este datoria publica

O alta diferenta esentiala intre cele doua tari, este, dupa parerea lui Daianu ca situatia Spaniei este cauzata de o supraindatorare privata,pe cand in Grecia este vorba de datoria publica.

"Este mai usor sa restructurezi o datorie publica decat datorii private. Si de aceea si acesta interventie de sprijinire a capitalizarii unor banci spaniole care inseamna o impovarare a bugetului public. Datoria bugetului public al Spaniei va creste cu aproape 10% din PIB" a precizat consilierul onorific al primului ministru.

Daianu este de parere ca Banca Central Europeana se va implica active in salvarea Spaniei, fiind foarte posibil sa acorde un al pachet de sprijin pe langa cel deja anuntat.

De ce ar putea da gres planul de salvare a Spaniei?

De cealalta parte, analistii economici sunt de parere ca, desi nu se afla in postura Greciei, Solutia gasita pentru salvarea economiei spaniole nu rezolva in totalitate problema.

"Pietele financiare ne spun ca nu sunt convinse de planul pentru banci, iar urmatorul pas este ca statul va trebui sa cedeze, sa capituleze si sa ceara un imprumut pentru guvern. Pare destul de probabila aceasta evolutie si cred ca se extinde, chiar in aceste momente, de la Spania la Italia", a declarat James Stewart, analist la firma de cercetare AX Markets, pentru Bloomberg.

Pareare este impartasita si de Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie. El crede ca planul de a "vindeca" Spania va da gres pentru ca se bazeaza pe un principiu gresit, existand riscul ca guvernul spaniol sa fie nevoit sa ceara ajutor acelorasi institutii, pe care, in prezent, planuieste sa le ajute.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci Spania, #banci grecia, #faliment spania, #faliment grecia, #declaratii Daianu , #Spania