Spania pune la punct un al doilea plan de sprijinire a bancilor

Miercuri, 01 Aprilie 2009, ora 17:12
1558 citiri
Spania pune la punct un al doilea plan de sprijinire a bancilor

Guvernul spaniol a anuntat miercuri ca pune la punct un plan de sprijinire a sectorului bancar, iar o banca de investitii a estimat ca acesta va costa 60 de miliarde euro, pentru salvarea bancilor mici si mijlocii, scrie Reuters. 

"Ca politica de prevenire pentru sistemul financiar, care este solid, banca centrala a Spaniei pune la punct un plan ca sa isi poata intari mijloacele de interventie," a spus premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Duminica, Spania a lansat primul plan de sustinere a bancilor in contextul crizei financiare, pentru a preveni problemele de solvabilitate in cadrul bancii Caja Castilla la Mancha (CCM).

Anuntul premierului vine dupa ce, marti, guvernatorul bancii centrale, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a spus ca Spania ar putea fi nevoita sa intervina pentru a salva mai multe banci mici si mijlocii, in cazul in care criza financiara continua, iar statul trebuie sa se pregateasca mai bine pentru noi operatiuni de ajutor.

Bancile din Spania au facut fata crizei financiare mai bine decat cele din multe alte tari, protejate de reglementarea stricta ce a facut neatractive investitiile complexe ce s-au transformat in active toxice.

Insa capitalul si nivelul de lichiditate sunt afectate de accesul limitat la pietele financiare si de numarul din ce in ce mai mare de credite neperformante in timpul recesiunii, a spus Ordonez. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #credite, #plan, #solvabilitate, #spania, #sprijinire , #Spania