Spania se destrama? Dupa Catalonia, si Tara Bascilor isi cauta independenta

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:55
5111 citiri
Spania se destrama? Dupa Catalonia, si Tara Bascilor isi cauta independenta
Foto: Flickr/ Ken Lund

Madridul se confrunta cu o noua tentativa de secesiune din partea unei provincii a regatului spaniol. Urmand exemplul Cataloniei, liderii politici din Tara Bascilor pregatesc terenul pentru o eventuala declarare a independentei regiunii.

EH Bildu, o formatiune politica de stanga din parlamentul regional al Tarii Bascilor a inaintat un proiect de lege in acest sens. "Scopul este sa punem viitorul social, economic si politic al regiunii in mainile locuitorilor ei", a explicat Hasier Arraiz, purtatorul de cuvant al partidului, citat de The Guardian.

Un regat macinat

Proiectul de lege inaintat saptamana aceasta de EH Bildu copiaza modelul celui lansat anul trecut in parlamentul Cataloniei, care viza crearea cadrului legal pentru declararea independentei regiunii.

Curtea Constitutionala a Spaniei a suspendat legea votata in parlamentul catalan, dar adeptii independentei regiunii au reusit sa revina cu un referendum organizat pentru consultarea populatiei in aceasta privinta.

Liderii catalani, presedintele Parlamentului regional, Artur Mas, si doi aliati politici ai sai sunt acum cercetati sub acuzatia de nesupunere, abuz de putere si obstructionarea justitiei.

Separatistii basci au evitat sa foloseasca termenul "independenta" in proiectul de lege, dar fac referiri dese la evolutia evenimentelor din Catalonia.

"Este timpul sa confruntam statul in mod democratic. Se intampla in Catalonia si vrem sa o facem si noi in Tara Bascilor", a comentat Arraiz.

Proiectul de lege care ar putea pava calea spre independenta Tarii Bascilor nu are sanse foarte mari de a fi adoptat in parlamentul regional, EH Bildu detinand doar 21 de locuri in legislativul local compus din 75 de parlamentari.

In schimb, confirma temerile cele mai negre ale oficialilor de la Madrid, acelea conform carora orice concesie facuta miscarii pro-independenta din Catalonia va duce la aparitia altor miscari secesioniste care vor macina intreg regatul Spaniei.

Fara parteneri de dialog

Liderul regional Inigo Urkullu a tinut sa linisteasca un pic apele afirmand ca gruparea sa politica, Partidul Nationalist Basc, nu va sustine proiectul, in ciuda unor discursuri pro-independenta pe care Urkullu le-a sustinut la inceputul acestui an.

"EH Bildu a inaintat propuneri cu scop pur electoral", a comentat Urkullu in cadrul unui interventii la Radio Cadena Ser.

Liderii Partidul Nationalist Basc sustin ca isi doresc in schimb sa realizeze un referendum pe tema independentei regiunii abia dupa ce vor purta un dialog cu Madridul.

In acest moment isa, pana si Inigo Urkullu se vede nevoit sa recunoasca ca nu are cu cine dialoga.

"Cu un premier precum Rajoy nu este posibil. Ne-ar trebui un lider precum David Cameron, cu care se poate ajunge la un acord, un om care sa poarte consultari pentru a intelege ce isi doresc cetatenii, sa respecte rezultatul acestor consultari si sa vina cu solutii", afirma Urkullu.

Proiectul de lege al EH Bildu a fost initiat intr-un moment in care cele trei partide non-secesioniste din Catalonia au atacat la Curtea Constitutionala hotararea parlamentului regional de a anunta startul formal al procesului de declarare a independentei.

In 2007, bascii au avut si ei intentia de a organiza un referendum pentru declararea independentei, dar acesta a fost declarat ilegal si suspendat de Curtea Constitutionala a Spaniei.

EH Bildu este a doua forta politica din regiune inca din 2012, cand a reusit sa isi asigure cele 21 de locuri in parlamentul regional.

Ascensiunea partidului a fost vazuta ca o forma de a scoate din scena militantii gruparii armate ETA, care a facut mai mult de 800 de victime in confruntarile cu fortele de ordine.

ETA a anuntat ca renunta la violenta in 2011, dar membrii gruparii au ignorat apelul autoritatilor de a preda armamentul din dotare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#provincii independente Spania, #Tara Bascilor, #miscaresecesionista Spania, #referendum independenta Catalonia , #Spania