Spania va majora luna viitoare salariul minim la 900 de euro

Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 12:15
3072 citiri
Spania va majora luna viitoare salariul minim la 900 de euro
Foto: CC0 Creative Commons

Spania, a patra economie a zonei euro, va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro (1.019 dolari), a anuntat miercuri premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters.

Majorarea, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019, a fost acceptata impreuna cu partidul Podemos (stanga radicala), ca parte a eforturilor premierului socialist de a obtine suficient sprijin pentru adoptarea in Parlament a proiectului de buget pe 2019.

Guvernul de la Madrid ar urma sa aprobe prin decret aceasta crestere intr-o sedinta exceptionala, in data de 21 decembrie, la Barcelona. Reuniunea va trimite un semnal ca Executivul vrea sa sprijine 'prosperitatea pentru toate teritoriile', a afirmat Sanchez.

In octombrie, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), care guverneaza fara o majoritate si are nevoie de sprijinul unor formatiuni parlamentare mai mici pentru a trece proiectele legislative, a ajuns la un acord bugetar cu partidul anti-austeritate Podemos.

Acordul cu Podemos, care include majorarea salariului minim, cresteri de taxe si o reforma a pietei chiriilor si este asteptat sa obtina si sustinerea altor partide, inlatura acum in mare parte acest risc.

Spania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 2,6% in 2018 si de 2,3% in 2019, peste media din UE.

Economia spaniola a intrat in cel de-al cincilea an de expansiune, rezistand socurilor externe si turbulentelor politice, determinand cele trei mari agentii de evaluare financiara sa imbunatateasca ratingul suveran in ultimele luni.

#salariu Spania, #salariu Spania 900 de euro , #Spania