Spaniolii protesteaza fata de reducerile bugetare din sistemul public de educatie

Vineri, 10 Mai 2013, ora 08:29
1259 citiri
Spaniolii protesteaza fata de reducerile bugetare din sistemul public de educatie

Mii de persoane, profesori, parinti, elevi si studenti au manifestat joi in intreaga Spanie, mai ales la Madrid si Barcelona, fata de taierile din educatia publica realizate de guvernul de dreapta, relateaza AFP.

Imbracati in tricouri verzi, devenite pentru multi uniforma lor, purtand inscriptia "Educatia publica a tuturor, pentru toti", manifestantii, printre care si parinti veniti cu copiii, au defilat la Madrid pana in fata ministerului Educatiei.

Sindicatele din invatamant si studentii au facut joi apel la o zi de greva in educatie, care a fost urmat de 20 la suta din personal conform guvernului, 70 la suta conform sindicatelor, impotriva reducerilor bugetare si impotriva unui proiect de reforma a educatiei.

"Avem un buget redus si ei il reduc si mai mult. Avem din ce in ce mai putini profesori si mai multi elevi", marturiseste Fernanda Gonzalez, o profesoara de engleza la gimnaziu, in varsta 39 de ani.

Proiectul de reforma al ministrului Educatiei Jose Ignacio Wert prevede mai ales posibilitatea cresterii numarului de elevi dintr-o clasa si intareste pozitia limbii spaniole in fata altor limbi oficiale vorbite in regiuni.

"Wert demisia!", strigau manifestantii adunati in cursul serii in fata ministerului Educatiei.

Angajat intr-un efort fara precedent de redresare a conturilor publice ale tarii, guvernul lui Mariano Rajoy, venit la putere la sfarsitul lui 2011, a facut mai ales taieri in bugetele ministerelor, cel al Educatiei fiind redus cu 14 la suta intre 2012 si 2013.

In total, guvernul prevede o reducere de trei miliarde de euro pe an a cheltuielilor din educatie, un sector unde bugetul este gestionat de regiunile autonome, ceea ce impune acestora eforturi sporite.

Reducerile, precum si viitoarea lege, pun in pericol, conform sindicatelor, sistemul de invatamant public. "Guvernul, in timp ce aproba aceasta reforma, a suprimat 60.000 de posturi de profesori si a aglomerat clasele pentru care devine imposibil sa profite de un invatamant public de calitate", afirma Tohil Delgado, un reprezentant al Sindicatului studentilor.

#proteste Spania sistem educatie, #demonstratii Spania, #criza economica Spania , #Spania