Statul Islamic moare in Orientul Mijlociu, dar renaste in Occident. Ce tari au devenit tinte pentru teroristi

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 13:30
4866 citiri
Statul Islamic moare in Orientul Mijlociu, dar renaste in Occident. Ce tari au devenit tinte pentru teroristi
Foto: Wikimedia

In Irak si Siria, lucrurile par sa nu mai mearga multumitor pentru teroristii gruprarii Statul Islamic (ISIL). Teritoriile pierdute, numarul scazut de recruti din ultima perioada si anuntul unei ofensive iminente a trupelor irakiene si americane impotriva "capitalei califatului ISIL", Mosul, par sa prevesteasca sfarsitul gruparii in regiune.

Expertii in securitate cred insa ca nu va fi vorba de o anihilare a gruparii teroriste, ci de o raspandire a terorismului jihadist pe aproape toate continente, principalele tinte fiind, desigur, tarile occidentale, informeaza IB Times.

Spania, o noua tinta

"Occidentul nu trebuie sa isi faca iluzia ca Statul Islamic o sa accepte infrangerea. Ar trebui sa se concentreze pe contracararea a ceea ce pare a fi planul B al gruparii teroriste", sustin Brian Michael Jenkins si Colin Clarke, doi analisti ai Rand Corporation, un think tank american din domeniul securitatii.

Faptul ca adeptii ISIL incep sa se imprastie in cele 4 zari pentru a raspandi teroarea in restul lumii este demonstrat de recenta retinere de catre fortele de securitate din UE a 5 suspecti de terorism, acuzati de formarea unei celule cu ramificatii in Spania, Belgia si Germania.

4 dintre suspecti sunt spanioli, in vreme ce al cincilea este un cetatean marocan. Spania pare sa fi revenit, astfel, in atentia teroristilor jihadisti, in ultimele luni, fortele de securitate din regatul iberic operand 143 de retineri in randul militantilor islamici.

O pagina de Facebook denumita "Islam en Espanol" a strans 32.000 de urmaritori in doar cateva zile, semn ca lucrurile nu sunt prea calme in Spania.

De altfel, in perioada 2014-2015, tara din Peninsula Iberica a fost si una dintre portile secundare de intrare a refugiatilor in Europa, fiind accesata de catre fugarii din Orientul Mijlociu si Africa de Nord care reuseau sa traverseze Mediterana.

Ordin de raspandire

La ora aceasta, ISIL are nu mai putin de opt "sucursale" raspandite pe tot globul si, in ciuda pierderii a 22% din teritoriile ocupate in Orientul Mijlociu, gruparea jihadista ameninta sa semene teroare in tot restul lumii.

In ultimele luni, adeptii gruparii Statul Islamic au organizat nu mai putin de 143 de atacuri in 29 de tari. Cele din SUA, Belgia, Turcia, Franta si Germania au avut un impact mediatic mai mare, dar cifra totala a victimelor ucise este de 2.043, jihadistii lovind tinte din Europa, America de Nord, Asia si Africa.

6 milioane de persoane continua sa traiasca sub spectrul terorii in teritroriile ocupate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu, iar proximitatea cu Turcia le-a permis atentatorilor sa loveasca in 44 de randuri tinte din aceasta tara.

Expertii in probleme de terorism cred ca, in viitorul apropiat, liderii occidentali si aliatii lor din diverse alte colturi ale lumii vor trebui sa ia in calcul alte amenintari si atacuri din partea organizatiei teroriste.

Raidurile duse impotriva pozitiilor ISIL din Siria si Irak l-ar putea forta pe liderul gruparii, Abu Bakr al-Baghdadi, sa se dea la fund si sa coordoneze activitatea Statului Islamic din refugii izolate, cum ar fi cele din Libia.

"Vor continua sa atace fie si numai pentru a demonstra sustinatorilor ca sunt o forta de luat in seama", mai spune Colin Clarke in raportul Rand Corporation.

#atacuri teroriste, #Stat Islamic, #riscuri securitate Spania, #razboi teorism, #ISIL , #Spania