Viitor incert: Catalonia vrea sa se desparta de Spania, dar risca falimentul!

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 13:40
3935 citiri
Viitor incert: Catalonia vrea sa se desparta de Spania, dar risca falimentul!
Foto: Flickr/Eric Burniche

Tendintele secesioniste ale catalanilor ar putea sa se dovedeasca prea costisitoare pentru regiunea din nord-estul Spaniei.

Parlamentul local a votat demararea procedurilor de iesire din regatul Spaniei, dar analistii se arata sceptici asupra sanselor Barcelonei de a gestiona cu succes separarea din punct de vedere financiar, relateaza International Business Times.

Costuri prea mari

In Catalonia traieste 16% din populatia Spaniei, fiind responsabila, in schimb, de generarea a 20% din PIB-ul tarii, iar acest argument a stat la baza campaniei facute de politicienii locali in favoarea obtinerii independentei.

Pentru analistii politici insa, lucrurile nu sunt la fel de limpezi, Barcelona urmand sa suporte costurile de creare a unei monezi proprii sau pe cele ale formarii unui aparat administrativ propriu.

"Pe termen lung, s-ar putea sa nu supravietuiasca. In acest moment nu sunt capabili sa se finanteze singuri, fara ajutorul statului spaniol.

Imaginati-va ce s-ar putea intampla pe termen lung sau chiar in 18 luni", puncteaza Andrea Balda, expert in stiinte politice la Universitatea Casa Grande din Madrid.

Veniturile catalanilor sunt generate de comert, turism si de aparitia recenta in regiune a unor firme hi-tech, dar si de industria textila si sectorul financiar.

Totusi, secesiunea ar putea influenta negativ performantele unor sectoare economice stabile din Catalonia, precum cel financiar.

"Un astfel de deznodamant ar putea duce la instabilitate financiara, pentru sectorul financiar catalan si pentru firmele din regiune", explica Elisa Lledo, analist politic in cadrul think tank-ului spaniol Fride.

Adeptii independentei au folosit in schimb argumente economice vizand importanta economiei regionale in sustinerea statului spaniol si a platii datoriilor exorbitante facute de-a lungul timpului de Madrid.

Dependenti de Spania

Chiar si in perioada crizei economice globale si a crizei datoriilor din zona euro, economia regiunii catalane a ramas stabila, asigurand un balon de oxigen pentru politicienii de la Madrid.

De altfel, catalanii au platit o importanta parte din datoria Spaniei prin taxele impuse dupa 2010, iar localnicii se plang de faptul ca au ajuns sa subventioneze restul tarii.

"Miscarea pro-independenta a venit cu un argument principal legat de politica fiscala. Acesta vizeaza faptul ca regiunea trimite mai multi bani Madridului decat primeste inapoi", remarca Moises Naim, editorialist al cotidianului El Pais.

Atinsi de febra nationalismului local, politicienii catalani au argumentat ca o separare de Spania va incuraja comertul, turismul si alte industrii, dar pentru analisti aceasta este pura demagogie.

"Ar putea fi adevarat daca ar reusi sa isi pastreze actualul PIB, lucru de care ma indoiesc", spune Angel de la Fuenta, profesor de economie la o universitate din Barcelona.

In momentul de fata, 75% din marfurile produse in Catalonia sunt destinate pietei interne din Spania, alte 25 de procente fiind exportate in alte tari din UE.

Insa, obtinerea independentei inseamnea automat si iesirea Cataloniei din UE, fapt care ar putea aduce o scumpire a marfurilor de export din regiune prin aplicarea taxelor vamale.

Iar independenta poate veni si cu alte probleme spinoase, remarca profesorul de la Fuenta.

"Daca obtin independenta peste noapte, vor avea probleme in crearea unui sistem de colectare a taxelor sau de distribuire a pensiilor", spune acesta.

La fel de bine, Catalonia va trebui sa infiinteze si sa antreneze armata proprie, sa creeze si sa asigure salarii pentru fortele politenesti si a personalului din administratie si sa plateasca pentru intretinerea tuturor cladirilor administratie publice, efort facut pana acum de Madrid.

In ton cu politica europeana

Pe de alta parte, tendintele secesioniste ale catalanilor pot fi inscrise intr-un trend politic care se dovedeste din in ce mai viguros in Europa ultimilor ani.

Anul trecut a fost randul scotienilor sa isi incerce norocul de a se desparti de Marea Britanie, dar curente eurosceptice isi fac simtita prezenta si in Germania, Franta sau Italia.

"Nu este doar un trend catalan, ci unul european. Exista un proces de radicalizare in politica, asa cum exista o nationalizare a politicii", explica Oriol Bartomeus, specialist in stiinte politice la Universitatea Autonoma din Barcelona.

Chiar si privita in acest context, miscarea de independenta a Cataloniei nu prezinta garantia unui succes care sa fie obtinut pana la finalul anului 2017, dupa cum promit politicienii locali.

"Un stat nou nu poate fi creat in doar cateva zile. Este deocamdata doar o dorinta desarta", crede Diego Valiante, un analist al Centrului de Studii Politice Europene din Bruxelles.

#independenta Catalonia, #curente eurosceptice UE, #economia spaniei, #costuri independenta Catalonia , #Spania