WSJ: Altadis a acceptat oferta de preluare venita din partea Imperial Tobacco

Miercuri, 18 Iulie 2007, ora 09:30
1038 citiri

Altadis, compania franco-spaniola care produce tigaretele Gauloises Blondes si Gitanes, a acceptat sa fie preluata de producatorul britanic de tigarete Imperial Tabacco, pentru suma de 13 miliarde de euro, a anuntat, marti seara, Wall Street Journal.

Potrivit WSJ, boardul de la Altadis a acceptat sa recomande actionarilor sai oferta de 17,9 miliarde de dolari - 13 miliarde euro - sau 68,90 dolari - 50 de euro - pe actiune venita de la Imperial Tabacco, acelasi pret cu cel propus de fondurile de investitii CVC Capital Partners si PAI Partners, care ar putea reveni cu o oferta imbunatatita.

Imperial Tabacco a fost respins prima data de Altadis la data de 15 martie cand a oferit un pret de 45 de euro pe actiune, pentru a reveni ulterior in aprilie cu o oferta de 47 de euro, care a fost si ea respinsa .

Altadis a luat fiinta in anul 1999, cand fostele monopoluri din domeniul tutunului Seita, din Franta, si Tabacalera, din Spania, au fuzionat. Tabacalera are o istorie care incepe in 1636, in timp ce Seita a fost infiintata de Napoleon Bonaparte in 1810.

O eventuala combinatie intre Imperial Tabacco si Altadis ar aduce laolalta al patrulea si al cincilea producator mondial de tigarete, insa societatea rezultata ar ramane in continuare in urma primilor trei producatori mondiali, Altria, British American Tobacco Plc si Japan Tobacco.

Aceasta fuziune va da nastere unui nou gigant pe piata europeana a tigaretelor, noul grup urmand sa detina pozitii dominante pe pietele din Franta, Marea Britanie, Spania, Germania precum si numeroase tari din Europa de Est.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)