WSJ: Spania sufera, in primul rand, din cauza mentalitatii

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:05
2003 citiri
WSJ: Spania sufera, in primul rand, din cauza mentalitatii

Criza economica din Spania tine capul de afis in presa interna si internationala, iar austeritatea, somajul si saracia prezinta un tablou sumbru. Cu toate acestea un numar semnificativ al celor care isi cauta de munca se inscriu la interviuri, dar ulterior nu vin la ele, in situatia in care somajul din aceasta tara a depasit pragul de 25%.

""In calitate de director de dezvoltare corporativa pentru un start-up tehnologic din Madrid, rezum CV-uri, intervievez candidati si fac oferte de locuri de munca, in primul rand pentru pozitii entry-level /cunoasterea companiei si a filosofiei de business (n.r. si stagii platite)"", scrie Isabel Eva Bohrer, director de dezvoltare corporativa pentru un start-up tehnologic cu sediul in Madrid intr-un articol pentru The Wall Street Journal, citat de Agerpres.

Bohrer este insa nedumerita de faptul ca o serie de aplicanti care trimit un CV nu mai raspund la apeluri ulterior. Este totodata uluita de faptul ca persoane care se inscriu pentru un interviu, ulterior nu se prezinta. Uimitor este si ca altii care se prezinta la un interviu pentru o pozitie, dupa ce sunt acceptati opteaza in schimb pentru a se inscrie intr-un program de master.

Start-up-ul nu ofera salarii cu sase cifre. Dar stagiile sunt platite mai mult pe luna decat bursele pe semestru pe care le ofera compania media americana ""Conde Nast"" stagiarilor sai din SUA. Daca somajul din Spania este de 25%, de ce atat de multi dintre cetatenii spanioli nu profita imediat de perspectiva de munca?, se intreaba semnatara articolului.

Neconcordanta dintre statistici si situatia reala se extinde dincolo de start-up-uri. Majoritatea menajerelor continua sa fie sud-americane. Se pare ca femeile spaniole se considera prea bune pentru astfel de joburi. La protestele anti-austeritate, activistii comunica cu iPhone si fumeaza Marlboro. Intr-o tara care se presupune ca se afla intr-o situatie critica, cum se face ca locuitorii sai isi pot permite inca un astfel de lux?, se mai intreaba Bohrer.

Nu toti pot sa protesteze. Multi spanioli si-au pierdut locurile de munca, casele si mai mult. Cu toate acestea, cei care sufera cu adevarat nu apar, de obicei, la demonstratiile anti-austeritate. Nici nu sunt susceptibili sa primeasca o mare parte din banii de salvare a Spaniei, in cazul in care politicienii ii accepta.

Este indoielnic ca banii vor ajunge vreodata la publicul larg. Multi spanioli banuiesc ca vor curge de la UE direct in banci. Acelasi lucru este valabil pentru fondurile colectate de la amnistia fiscala din Spania, care urmeaza sa expire la sfarsitul acestei luni. Putini spanioli cred ca economiile ascunse ale celor bogati vor fi vazute vreodata de cei saraci.

Daca nu si-au pierdut deja increderea in guvern, multi cetateni spanioli sunt pe cale sa o faca. De ce sa te deranjezi sa cauti un loc de munca, care vine cu beneficii de asistenta sociala, atunci cand nimeni nu stie daca fondurile de pensii de stat vor fi solvabile atunci cand se vor pensiona?

Unele situatii nu sunt prinse in statistici. Este posibil sa lucrezi ca stagiar platit in timp ce esti inregistrat ca somer. Altii se inscriu ca someri solicitand ajutorul de somaj, in timp ce castiga bani in economia subterana. "Cu sau fara impozite pe vanzari?" - este inca o intrebare pusa nu numai de instalatori si electricieni ci si de oameni de afaceri cu inalta calificare. "El que defrauda es el rey" - este motto-ul neoficial al Spaniei: Cei care fraudeaza si fac evaziune fiscala sunt regi - laudati si admirati de ceilalti.

In aprilie, premierul Mariano Rajoy a interzis platile in numerar in sume mai mari de peste 2.500 de euro pentru combate inselatoriile. Cu toate acestea, cele mai recente estimari sugereaza ca economia subterana a Spaniei este inca de 20-25% din PIB. Este dublul mediei pietei negre europene. Nu a fost de niciun folos cresterea TVA-ului la 21%, asa cum a facut guvernul in septembrie. Doar o fractiune din populatie plateste efectiv impozitul pe vanzari.

Unii spanioli care au lucrat in strainatate prefera sa ramana acolo. "Exista o diferenta abisala intre etica muncii in strainatate si in Spania", spune un coleg al autoarei articolului care munceste in Singapore. El face aluzie la generatia pierduta a Spaniei, care nu este cu adevarat pierduta. Prefera sa faca "tweet" si "chat" decat sa munceasca. Un astfel de coportament te mentine tanar, a scris un articol recent din El Confidencial.

"'Intentia mea nu este de a critica, ci de a sublinia nuantele. Mai mult decat de o criza economica, Spania sufera de o criza de idei. Este societatea spaniola pregatita sa gaseasca o solutie?'", se intreaba in final autoarea articolului.

#criza economica Spania, #somaj spania, #locuri munca spania, #mentalitate Spania, #tineri Spania , #Spania