122 de state au semnat un acord pentru eliminarea completa a armelor nucleare

Sambata, 08 Iulie 2017, ora 09:48
1239 citiri
122 de state au semnat un acord pentru eliminarea completa a armelor nucleare
Foto: ONU

122 de state membre ale Organizatiei Natiunilor Unite au semnat, vineri, la sediul ONU din New York, un tratat care vizeaza eliminarea completa a armelor nucleare, precizeaza site-ul cotidianului The Guardian.

La mai bine de 70 de ani de cand omenirea a fost martora puterii devastatoare a armelor nucleare, un tratat global a fost semnat cu scopul de a fi eliminate toate capabilitatile nucleare. Tratatul a fost semnat de 122 de state, care s-au confruntat cu opozitia puternica a tarilor ce detin armament nuclear si a aliatilor lor.

Astfel, toate statele care au capabilitati nucleare au luat decizia de a boicota negocierile desfasurate pe marginea semnarii tratatului. Statele Unite au fost cele mai critice la adresa tratatului, facand trimitere la dezvoltarea programului balistic si nuclear al Coreei de Nord despre care au afirmat ca reprezinta un motiv rezonabil pentru a nu renunta la armamentul nuclear. Reprezentantii Marii Britanii nu au participat la discutii, cu toate ca Guvernul de la Londra sustine dezarmarea multilaterala.

Potrivit acestui tratat, statele semnatare si-au exprimat acordul pentru a nu dezvolta sau testa arme nucleare. Totodata, semnatarii si-au luat angajamentul de a nu fi in posesia armelor nucleare si de a nu permite stationarea capacitatilor nucleare pe teritoriul lor.

In loc sa renunte la arsenalul nuclear, principalele puteri care detin astfel de capabilitati isi doresc sa reinoiasca si sa intareasca unele prevederi ale Tratatului de Neproliferare Nucleara din 1968. Acest tratat urmarea sa impiedice raspandirea armelor nucleare in afara celor cinci puteri care detineau astfel de capabilitati: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si China.

Noul tratat reflecta frustrarea statelor care nu detin arme nucleare asupra nereusitelor Tratatului de Neproliferare Nucleara din 1968. ...citeste mai departe despre "122 de state au semnat un acord pentru eliminarea completa a armelor nucleare" pe Ziare.com

#ONU acord eliminare arme nucleare, #eliminare totala arme nucleare , #Stiri International