5 intrebari despre referendumul din Catalonia, care a scindat unul dintre cele mai puternice state din Europa

Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 07:30
1289 citiri
5 intrebari despre referendumul din Catalonia, care a scindat unul dintre cele mai puternice state din Europa
Foto: Arhiva Pixabay

Tensiunile sunt tot mai intense in Catalonia, unde Guvernul spaniol face totul pentru a impiedica organizarea referendumului privind independenta regiunii.

Le Parisien prezinta principalele cinci intrebari care se ridica legate de scrutinul de duminica.

1. Cine organizeaza referendumul?

Pe 6 septembrie, Parlamentul catalan, unde separatistii sunt majoritari dupa alegerile regionale din 2015, a votat o lege care prevede un referendum privind independenta Cataloniei.

Acest text a fost suspendat imediat de Curtea Constitutionala spaniola. Pentru Maraino Rajoy, scenariul independentei este imposibil, pentru ca este contrar Constitutiei spaniole, care garanteaza unitatea tarii.

Carles Puigdemont, fost jurnalist si sustinator vechi al independentei, a preluat conducerea luptei pentru acest referendum, care nu este sustinut in unanimitate de formatiunea sa. Ales presedinte al Cataloniei in 2016, el este implicat intr-un conflict cu Madridul, asigurand ca votul va avea loc in pofida interdictiei.

Potrivit unui sondaj realizat de Guvernul spaniol in iunie 2017, 41% dintre catalani ar fi in favoarea independentei, fata de 50% care i se opun. Insa atitudinea Madridului a dus la o crestere a proportiei celor care vor un vot. In total, 5,3 milioane de catalani sunt chemati la urne.

2. De cand cer catalanii independenta?

Nationalismul catalan a aparut in secolul XX.

In 1932, Catalonia a obtinut statutul de regiune autonoma in statul spaniol. Guvernul sau, Generalitat, a inceput sa dispuna de un Parlament, de un presedinte si de un Consiliu Executiv. Insa, in timpul dictaturii franchiste, acest Guvern a fost suspendat.

In anii 2000, Guvernul spaniol a acceptat sa discute din nou de extinderea autonomiei catalane. Insa, in 2010, o decizie a unui tribunal constitutional a consolidat sentimentul nationalist. Instanta a invalidat 14 articole ale noului statut, facand imposibil termenul de "natiune catalana" si impiedicand ca limba catalana sa devina limba de referinta in administratiei.

Putin cate putin, ideea unui referendum a inceput sa castige adepti. In 2014, presedintele Generalitat a incercat sa organizeze un vot, insa Madridul l-a declarat imediat ilegal.

In pofida acestui lucru, un vot cu valoare simbolica a fost organizat pe 9 noiembrie 2014. Rata de participare s-a apropiat de 40%, iar aproximativ doua milioane de alegatori (80% dintre alegatori) au spus "da" independentei.

3. Cum a incercat Guvernul spaniol sa impiedice votul... citeste mai departe despre "5 intrebari despre referendumul din Catalonia, care a scindat unul dintre cele mai puternice state din Europa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum Catalonia , #Stiri International