70 de ani de NATO: Alianta in stare de criza

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 23:17
977 citiri
70 de ani de NATO: Alianta in stare de criza
Foto: NATO

In urma cu 70 de ani, 12 state din Europa si America de Nord infiintau NATO. Este una din cele mai de succes aliante militare din istorie. In prezent insa, mai ales Donald Trump pune sub semnul intrebarii viitorul ei.

NATO ar exista in Europa pentru "a-i tine pe rusi afara, pe americani inauntru si pe germani jos". Asa s-a exprimat odata mai in gluma, mai in serios primul secretar general al NATO, britanicul Lord Hastings Ismay. Dar aceasta pozitie era una raspandita in primii ani ai Aliantei Nord-Atlantice: al Doilea Razboi Mondial, inceput de Germania, era abia cu cativa ani in urma, Uniunea Sovietica detinea controlul asupra intregii jumatati estice a Europei, inclusiv partea estica a Germaniei, in timp ce americanii tocmai analizau daca sa lase Europa din nou pe cont propriu si prin urmare si mai expusa influentei sovietice.

Germania nu a fost tinuta "jos" prea multa vreme, cel putin partea sa vestica: Republica Federala Germania a recastigat atat de repede increderea celorlalte tari vestice, incat a fost admisa in 1955 in NATO. Simultan, RDG a intrat in Pactul de la Varsovia, dominat de URSS.

Razboiul Rece, cu ale sale caracteristici dihotomice Est-Vest/URSS-SUA, a durat 40 de ani. Situatia era incordata, dar stabila. In contextul negocierilor de dezarmare purtate cu Uniunea Sovietica in 1988, presedintele american Ronald Reagan a tinut neaparat sa precizeze ca ar avea mereu in vedere interesele europenilor: "Pe primul loc este pentru mine mentinerea unui parteneriat puternic si sanatos intre America de Nord si Europa. Nu vom jerti niciodata interesele acestui parteneriat pentru un tratat cu Uniunea Sovietica".

Conflicte noi

In 1989/90, situatia s-a schimbat radical. Comunismul s-a prabusit, la fel ca si URSS. Puterile castigatoare in al Doilea Razboi Mondial si-au dat acordul pentru reunificarea Germaniei ca tara membra a NATO. Marea schimbare petrecuta in Europa a insemnat si aderarea la NATO in anii urmatori a majoritatii tarilor din fostul Pact de la Varsovia, printre care Polonia, Romania si tarile baltice.

Intre timp, situatia seamana din nou cu cea din perioada Razboiului Rece. Rusia sustine ca se simte amenintata de extinderea estica a NATO si se reinarmeaza. Ceea ce franeaza extinderea si pe mai departe a Aliantei Nord-Atlantice: tari ca Georgia si Ucraina nu isi pot face mari sperante ca vor fi primite in NATO, care vrea sa evite generarea de noi conflicte.

De altfel, NATO nu duce lipsa de conflicte. Incepand cu anii 90, ...citeste mai departe despre "70 de ani de NATO: Alianta in stare de criza" pe Ziare.com

#NATO alianta criza , #Stiri International