700 de miliarde de dolari pentru Armata SUA: Va cumpara rachete, submarine si avioane noi

Vineri, 17 Noiembrie 2017, ora 08:45
1004 citiri
700 de miliarde de dolari pentru Armata SUA: Va cumpara rachete, submarine si avioane noi
Foto: Arhiva Pixabay

Congresul american a adoptat cheltuieli militare de aproape 700 de miliarde de dolari pentru anul bugetar 2018, mai mult decat ceruse presedintele Donald Trump.

Senatul a adoptat definitiv aceasta lege joi, in unanimitate, dupa validarea ei, marti, in Camera Reprezentantilor. Presedintele american, care s-a angajat "sa reconstruiasca" armata tarii, este asteptat sa o semneze pentru a o promulga, relateaza AFP.

Bugetul il depaseste cu 15% pe cel din 2016, ultimul an complet al presedintelui Barack Obama, si cu 26 de miliarde de dolari suma ceruta de Casa Alba, cu aproximativ 4% mai mult.

In fata amenintarilor reprezentate de rachetele balistice nord-coreene, congresmenii americani au aprobat, de asemenea, o majorare exceptionala - de aproape 50% - a bugetului Agentiei de aparare antirachete, care va urca de la 8,2 miliarde la 12,3 miliarde de dolari, cu scopul de a finanta zeci de interceptoare noi.

Donald Trump solicitase o crestere similara la inceputul lui noiembrie.

Noul buget se va traduce prin achizitionarea de noi echipamente militare pe care congresmenii au avut grija sa le enumere, printre care 90 de noi avioane de vanatoare F-35 (cu 20 in plus fata de solicitarea presedintelui), zeci de elicoptere, noi tancuri si blindate, precum si 14 noi nave si submarine (cu cinci in plus).

Solda militarilor va fi majorata cu 2,4%.

Ucraina obtine un ajutor pentru securitate in valoare de 350 de milioane de dolari. Israelul va primi circa 705 milioane de dolari pentru sistemul sau de aparare antiracheta.

Legea acopera anul bugetar 2018 care a inceput la 1 octombrie.

Amintim ca luna trecuta Senatul SUA a decis sa elimine din proiectul bugetului anului viitor un articol care prevedea accelerarea instalarii de noi capabilitati la sistemul de aparare antiracheta Aegis Ashore de la Deveselu.

Citeste si Ambasada SUA explica ce bani a taiat Senatul american de la Deveselu: Asiguram apararea Romaniei ...citeste mai departe despre "700 de miliarde de dolari pentru Armata SUA: Va cumpara rachete, submarine si avioane noi" pe Ziare.com

#buget aparare Trump Congres, #buget rachete Coreea Nord SUA , #Stiri International