A fost intr-adevar infrant populismul? 5 idei cu care am ramas dupa alegerile din Olanda

Joi, 16 Martie 2017, ora 21:03
929 citiri
A fost intr-adevar infrant populismul? 5 idei cu care am ramas dupa alegerile din Olanda
Foto: Facebook/ Mark Rutte

Olanda a fost, poate, tara catre care s-au indreptat cel mai mult privirile in ultima saptamana, si asta nu numai gratie alegerilor parlamentare care au avut loc miercuri, ci si ca urmare a mai multor evenimente.

Europa se confrunta cu un val de populism, de care Olanda a trecut cu bine, presedintele turc Recep Erdogan are o confruntare de aproape doua saptamani cu partea olandeza, iar toate privirile sunt indreptate acum catre alegerile din Franta si Germania.

Euronews trece in revista cinci lucruri importante cu care am ramas dupa alegerile de miercuri din Olanda.

Olandezii resping populismul

Toata discutia dinainte de alegeri a fost daca valul de "populism antisistem" inspirat de alegerea lui Donald Trump sau de Brexit va avea ecouri si in Olanda.

Victoria premierului Mark Rutte in fata instigatorului de extrema dreapta Geert Wilders este o confirmare ca spiritul de conservare al olandezilor este mai puternic decat am fi crezut, deloc surprinzator poate pentru o tara care in marea parte se afla sub nivelul marii.

Wilders - care voia sa stopeze imigratia musulmanilor, sa inchida toate moscheile si sa interzica Coranul - a condus in sondaje mult timp, insa sustinerea pentru formatiunea sa a parut sa scada in ultimele saptamani ale campaniei.

Partidul sau, PVV, si-a imbunatatit performanta de la alegerile din 2012, insa este mai slaba decat rezultatul din 2010, cand a obtinut 24 de locuri de parlamentari. Dupa alegerile de miercuri, cel mai probabil PVV va avea 20 de parlamentari.

Incep alegerile ce pot schimba fata Europei: Azi Olanda - Miza si pericoleSefa FMI e ingrijorata de Europa, mai ales ca urmeaza alegeri in Franta, Germania si OlandaPrimul mare examen al UE in 2017: Pericolul Wilders din OlandaSaptamana de foc pentru Europa: Va deveni Olanda urmatoarea piesa de domino a UE? (Grafice)

Chiar l-au respins?

Gijs de Vries, fost politician olandez, care acum lucreaza la Institutul European al London School of Economics, a spus ca olandezii au votat pentru continuitate politica si au respins "ispita populista" a lui Wilders.

Insa, a adaugat acesta, alte partide, precum VVD al lui Mark Rutte, sau crestin-democratii, au triumfat prin reorientarea catre dreapta, obtinand astfel voturi din electoratul lui Wilders.

"Discursul lui Wilders este copiat tot mai mult si refolosit ...citeste mai departe despre "A fost intr-adevar infrant populismul? 5 idei cu care am ramas dupa alegerile din Olanda" pe Ziare.com

#rezultate alegeri parlamentare Olanda, #populism alegeri Olanda, #rezultate alegeri Olanda, #Turcia conflict Olanda , #Stiri International