A fost investit noul Guvern al Olandei. De ce este o veste buna pentru Romania

Joi, 26 Octombrie 2017, ora 15:10
975 citiri
A fost investit noul Guvern al Olandei. De ce este o veste buna pentru Romania
Foto: Twitter/@markrutte

Regele Willem-Alexander al Olandei a investit, joi, un nou guvern sub conducerea premierului conservator Mark Rutte, punand astfel capat celor mai lungi negocieri pentru formarea unei coalitii din istoria tarii.

Alegerile de la 15 martie au erodat baza partidelor traditionale, ceea ce a dus la nevoia gasirii unui acord intre patru formatiuni politice, relateaza Reuters.

Acest al treilea guvern condus de Rutte de la venirea sa la putere in 2010 mizeaza pe cea mai puternica crestere economica din ultimul deceniu, de peste 3%, insa are o majoritate cu doar un mandat in plus in ambele Camere ale Parlamentului. Prin urmare, orice plecare a unui parlamentar al coalitiei ar pune in pericol planurile de guvernare.

Negocierile au durat 225 de zile, in contextul in care partidele au avut neintelegeri in chestiuni precum imigratia, eutanasia sau nivelul taxelor pentru companii.

Conform unui acord guvernamental de la inceputul lunii, de ample reduceri fiscale vor beneficia deopotriva companiile si angajatii. Acest lucru ar trebui sa duca la cresterea puterii de cumparare a consumatorilor, iar economia Olandei, a cincea din zona euro, ar urma sa devina mai atractiva pentru investitorii straini.

Din coalitie fac parte partidul liberal VVD, al lui Rutte, partidul de centru D66 si partidele crestin-conservatoare CDA si Uniunea Crestina, ceea ce marcheaza un viraj spre dreapta comparativ cu guvernul care isi incheie acum mandatul si din care au facut parte VVD si Partidul Laburist, de centru-stanga.

Venirea noului Guvern inseamna si plecarea presedintelui Eurogrup si ministru de finante Jeroen Dijsselbloem, care a anuntat ca va parasi politica olandeza.

Intram in Schengen?

Pentru Romania investirea acestui nou Guvern este o veste buna pentru ca acum premierul Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.

Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".

In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.

"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Sc ...citeste mai departe despre "A fost investit noul Guvern al Olandei. De ce este o veste buna pentru Romania" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Olanda guvern Rutte Romania Schengen , #Stiri International