A intrat in vigoare decretul lui Trump in domeniul migratiei. Cine are voie sa intre in SUA

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 07:54
1065 citiri
A intrat in vigoare decretul lui Trump in domeniul migratiei. Cine are voie sa intre in SUA
Foto:Facebook/Donald J. Trump

Noile restrictii cu privire la intrarea in Statele Unite prevazute in decretul antiimigratie al lui Donald Trump au intrat in vigoare, iar calatori din tarile vizate si asociatii de refugiati sunt ingrijorate de riscul unor situatii arbitrare.

Decretul a intrat oficial in vigoare joi seara la ora 20.00 (3.00, ora Romaniei).

Dupa cinci luni de contencios in tribunale, numeroase intrebari raman in suspans cu privire la cea mai controversata masura a presedintelui republican, restaurata partial luni de Curtea Suprema, la Washington, relateaza AFP.

Dispozitivul, menit sa impiedice sosirea unor "teroristi straini" interzice temporar intrarea in Statele Unite cetatenilor din sase tari musulmane - Siria, Libia, Iran, Sudan, Somalia si Yemen - si a refugiatilor din intreaga lume.

Insa amploarea sa a fost limitata de magistrati, iar textul nu vizeaza pe oricine poate dovedi o "o relatie valabila cu o persoana sau o entitate in Statele Unite".

Astfel, cineva care vine in vizita la un membru al "familiei apropiate" va putea intra. La fel studenti care intra la o universitate sau un salariat recrutat de o intreprindere locala ori un profesor invitat sa sustina o conferinta in Statele Unite.

Notiunea de "realtie valabila" i-a lasat perplecsi pe juristi. Cum poate un refugiat sirian sa dovedeasca existenta unei legaturi prealabile intre el si Statele Unite, se intreba ei.

Intr-o telegrama adresata ambasadelor americane si intr-o conferinta telefonica la care presa a avut acces joi, raspunsuri guvernamentale au incercat sa ofere asigurari si sa aduca clarificari.

Bunicii nu au voie sa intre

"Asteptam ca totul sa se desfasoare fara probleme", a dat asigurari un responsabil.

Notiunea de "familie apropiata" include "parintii (inclusiv socrii), sotii, copiii, fii sau fiice adulte, gineri, nurori si membri ai familiei, ca este vorba despre frati sau surori sau frati si surori vitrege", se precizeaza in telegrama diplomatica.

Sunt exclusi, asadar, bunicii, nepotii, unchii si matusile, verii, logodnicii, cumnatii si cumnatele.

"Relatia valabila" trebuie, potrivit administratiei sa fie "formala, documentata si sa fi fost stabilita in circumstante obisnuite si nu cu scopul de a evita decretul".

O simpla rezervare la hotel nu va fi considerata suficienta ca un turist originar dintr-una dintre cele sase tari sa obtina viza, inclusiv in cazul in care a platit deja.

Trierea are loc la nivelul ambasadelor din strainatate, iar Guvernul se astea ...citeste mai departe despre "A intrat in vigoare decretul lui Trump in domeniul migratiei. Cine are voie sa intre in SUA" pe Ziare.com

#decret migratie Trump, #restrictii intrare Statele Unite , #Stiri International