A trecut un an de cand britanicii au votat sa iasa din UE. Ce s-a schimbat intre timp si cum ii afecteaza pe oameni?

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 16:31
1201 citiri
A trecut un an de cand britanicii au votat sa iasa din UE. Ce s-a schimbat intre timp si cum ii afecteaza pe oameni?
Foto: Arhiva Ziare.com

A trecut deja un an de la votul istoric pentru iesirea Marii Britanii din UE. Un an in care lira sterlina a scazut cu 10% in comparatie cu felul in care a evoluat dolarul si in care bursa de la Londra a scazut si cu 8% la un moment dat.

Daca bursa de la Londra si-a revenit intre timp, lira strelina e in scadere cu 16%, in comparatie cu dolarul, iar acest lucru incepe sa afecteze consumul britanicilor, pentru ca inflatia incepe sa muste, arata Al Jazeera.

Premierul Theresa May a atins in discursurile sale prea putin efectele deciziei-soc a britanicilor asupra economiei, concentrandu-se pe scaderea migratiei, remarca publicatia.

Si s-a mai intamplat ceva intre timp. Recentele alegeri parlamentare din Marea Britanie, desi castigate in final de partidul lui May, nu au adus stabilitatea politica de care era nevoie in UK, mai cu seama ca o sumedenie de legi legate de Brexit urmeaza sa treaca prin Parlament, si asta repede, pana in martie 2019.

Desi negocierile la nivel inalt au pornit saptamana aceasta la Bruxelles, pozitia de pe care trateaza Londra e mai slaba decat in urma cu un an, mai arata sursa.

Un prim moment important al acestor discutii a fost cel in care premierul britanic a promis liderilor UE ca cetatenii blocului comunitar pot ramane in Marea Britanie dupa Brexit. Acestia vor beneficia de acest drept daca au locuit in regat in ultimii cinci ani.

Cancelarul Angela Merkel e de parere ca "inceputul e bun", dar chiar sa fie asa?, se intreaba Al Jazeera. Oferta, remarca publicatia, are mult de-a face cu contributia economica importanta a cetatenilor UE la economia Marii Britanii.

Mai e vreo speranta?

"La un an de la referendum, se mai poate face ceva, astfel incat Londra sa nu o ia pe drumul fara intoarcere?", se intreaba publicatia. Raspunsul il da profesorul Kern Alexander, de la Universitatea din Zurich. Potrivit acestuia, Parlamentul britanic ar putea trece legea care sa faca Brexitul reversibil, sa anuleze activarea Articolului 50. Aceasta posibilitate este perfect legala. Insa, remarca Alexander, "din punct de vedere politic nu cred ca se va intampla asta, pentru ca la recentele alegeri Partidul Laburist nu a pus la indoiala Brexitul".

"Nu cred ca este vointa politica in Parlament" ca decizia legata de Brexit sa fie schimbata, mai afirma el.

"Adevarata problema este daca va fi un hard Brexit sau un soft Brexit. Si cred ca pozitia Theresei May in acest moment ne duce catre un hard Brexit", e de parere profesorul.

Pe ...citeste mai departe despre "A trecut un an de cand britanicii au votat sa iasa din UE. Ce s-a schimbat intre timp si cum ii afecteaza pe oameni?" pe Ziare.com

#un an referendum efecte UK, #Brexit efecte viata britanici, #Brexit efecte, #Scotia independenta Brexit , #Stiri International