Acord intre Rusia, Turcia si Iran pentru armistitiul din Siria

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 09:14
1379 citiri

Rusia, Turcia si Iranul au ajuns, marti, la un acord in vederea unei consolidari a armistitiului din Siria.

Cu toate acestea, s-au facut putine progrese catre o rezolvare a conflictului la aceste negocieri, la Astana, intre rebeli si emisari ai regimului.

Cei trei mediatori ai negocierilor de pace vor implementa "un mecanism pentru a supraveghea si a se asigura de completa implementare a armistitiului si evitarea oricarei provocari" in Siria, se arata in declaratia finala, adoptata dupa doua zile de discutii in capitala Kazahstanului, relateaza AFP.

Acest mecanism era dorit de catre emisarul special ONU pentru Siria Staffan de Mistura, dar si de rebeli, care spera la o blocare a operatiunilor militare, in contextul in care de la intrarea in vigoare a armistitiului, pe 30 decembrie, violentele s-au diminuat, dar nu s-au oprit complet.

Rebelii au obtinut sustinerea Moscovei, Teheranului si Ankarei in vederea unei participari la negocierile de pace care urmeaza sa inceapa la Geneva pe 8 februarie sub egida ONU.

"Nu exista o solutie militara la conflict, care poate sa fie solutionat doar printr-un proces politic", se arata in documentul semnat de cele trei tari.

Dar daca nu exista o solutie militara la acest conflict, care insangereaza Siria de aproape sase ani si care s-a soldat cu peste 310.000 de morti, o solutie politica este la fel de dificil de gasit.

Declaratia finala nu a fost semnata de cele doua delegatii siriene, care au refuzat sa negocieze in mod direct in cele doua zile.

"Intalnirea de la Astana a reusit sa atinga obiectivul de a consolida armistitiul pe o perioada data, aratand drumul catre un dialog intre sirieni", si-a exprimat satisfactia, intr-o conferinta de presa, principalul negociator al regimului al-Assad, Bashar Jaafari.

"La Astana a existat un singur obiectiv: consolidarea armistitiului si regimului", a adaugat el.

Cele doua grupuri s-au intalnit, marti dupa-amiaza, la Hotelul Rixos din Astana, in a doua zi a acestor negocieri - primele de la inceputul razboiului intre reprezentanti ai regimului sirian si lideri rebeli care conduc combatanti si controleaza efectiv teritorii.

Prima zi a acestor negocieri mediate de Turcia - care-i sustine pe rebeli - si Rusia si Iran - aliatele Damascului - s-a incheiat luni, fara vreun avans sau anunt.

Citeste si Assad a castigat in Siria. Dar ce a castigat? Siria aproape ca nu mai exista

Rusia a modificat in mod considerabil situatia in Siria prin interventia mi ...citeste mai departe despre "Acord intre Rusia, Turcia si Iran pentru armistitiul din Siria" pe Ziare.com

#acord armistitiu Siria, #armistitiu Siria, #razboi Siria , #Stiri International