Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari

Joi, 16 Februarie 2017, ora 07:28
1029 citiri
Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari

Luni, 20 februarie, in Aula Academiei Romane, se va aniversa implinirea de catre academicianul Mircea Malita a varstei de 90 de ani.

Pentru mine, incercarea de omagiere a lui Mircea Malita este mai degraba o incercare de a-mi imagina Romania asa cum o gandeste si, mai ales, cum a "proiectat-o" generatia lui Mircea Malita.

Doua au fost directiile care au guvernat lucrarea acelei generatii si a academicianului Malita, in special. Pe de o parte, a fost pozitionarea Romaniei in centrul geopoliticii regionale si continentale, departe de extremitatile considerate atunci radicale si, pe de alta parte, determinarea de a reduce cu perseverenta decalajele care ne separau de lumea "buna" a spatiului european (determinare deturnata de cuplul Ceausescu spre o zona de nebunie autarhica).

Aceste doua directii mari au impus si au legitimat o politica distincta a Romaniei, bazata pe recucerirea unei autonomii politice explicit demonstrate lumii si pe un efort urias de modernizare (haotic pe alocuri din cauza excesivului autoritarism al cuplului Ceausescu) a spatiului romanesc rural in mod excesiv in economie si ruralizat in plan ideatic.

A judeca astazi, in contextul lumii noastre, eforturile si politicile anilor 1960-1970 -1980 este dificil si contraproductiv. Este mai simplu si mai eficient sa "citim" acele eforturi intelegandu-le sensul si sa le valorizam prin preluarea unor filoane si acum importante.

Sigur ca acum, in contextul avansului NATO spre estul Europei si al reinventarii Rusiei ca putere (cel putin) continentala, ar fi iluzoriu sa ne dorim situarea in centrul neutru al geopolitcii. Este mai sigur si mai consistent sa fim membri ai clubului euro-atlantic. In ceea ce priveste directia de reducere a decalajelor fata de Vest, ea este importanta, determinanta si esentiala pentru viitorul statului roman.

O politica nationala a Romaniei (in alt sens decat izolarea adusa de ultima decada a perioadei ceausiste) este ceea ce lipseste astazi pentru a avea coerenta actiunea noastra de consolidare a pozitiei geopolitice a tarii si a viabilitatii statului roman.

Odata cu 1 ianuarie 2007, (aproape complet integrata atunci in NATO si Uniunea Europeana) Romania a renuntat la efortul de a mai concepe o politica proprie, nationala.

Pur si simplu, au considerat liderii nostri ca ar fi mai comod si mai "in sensul de curgere a istoriei" sa lasam mecanismele, reglementarile, indrumarile, legislatia Uniunii Europene sa lucreze pentru noi, sa ne conduca automa ...citeste mai departe despre "Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Mircea Malita aniversare, #romania Uniunea Europeana , #Stiri International