Aderarea Croatiei la UE: Aprobata cu 66% din voturi

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 08:25
1071 citiri
Aderarea Croatiei la UE: Aprobata cu 66% din voturi

Croatii au aprobat, duminica, aderarea tarii la UE, dar rata de participare a fost foarte scazuta la acest referendum considerat crucial de autoritatile croate, la 20 de ani de la independenta de fosta Iugoslavie.

Aderarea la UE a fost votata de 66 la suta dintre alegatori, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea voturilor din 99 la suta dintre cele 6.750 de sectii de votare deschise, a anuntat Comisia Electorala.

De acum, Tratatul de Aderare pe care Croatia l-a semnat in decembrie urmeaza sa fie ratificat de fiecare dintre cele 27 de state membre UE in vederea aprobarii integrarii sale in blocul european, prevazuta pentru 1 iulie 2013.

Dupa Slovenia in 2004, Croatia va fi a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor tarilor din Balcanii de Vest.

La Bruxelles, presedintii UE si Comisiei Europene, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, au salutat rezultatul scrutinului si au declarat intr-un comunicat comun ca decizia croatilor va aduce "noi oportunitati si va consolida stabilitatea si prosperitatea natiunii lor".

De la Belgrad, ale carui relatii cu Croatia s-au ameliorat treptat, presedintele sarb Boris Tadici a fost printre primii care au felicitat Zagrebul, cu gandul la ambitiile europene ale tarii sale, care asteapta un raspuns la cererea sa de a primi statutul de tara candidata la aderare.

Rata de participare a fost de 43,58 la suta, cu mult mai mica decat cea inregistrata la alegerile legislative din decembrie, potrivit Comisiei Electorale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Croatia aderare UE, #referendum Croatia UE, #rezultate referendum Croatia UE, #vot aderare UE Croatia , #Stiri International