Adevarata Catalonie a Romaniei e diaspora

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 09:25
866 citiri
Adevarata Catalonie a Romaniei e diaspora
Foto: Arhiva Ziare.com

Referendumul desfasurat, duminica, in nordul Italiei (Venetia si Lombardia) a dat la fel ca in Catalonia castig de cauza autonomistilor. Separatismul sub diferite chipuri pare sa fie o tendinta mult mai larga.

In Romania, daca e sa judecam dupa reactiile publice, aproape toata lumea dezaproba independenta Cataloniei. Apelul lui Mario Vargas Llosa rostit de la tribuna manifestatiei antiindependentiste s-a bucurat de mai multa trecere decat toate protestele fata de violentele politienesti. Nu e nimic surprinzator, etosul unionist ramane puternic in Romania si este posibil ca centenarul Marii Uniri sa fi amplificat reactiile.

Dar privind lucrurile strict din perspectiva istoriei romanesti riscam sa nu vedem adevarata problema cu care se confrunta astazi Europa. Duminica s-au desfasurat doua consultari populare organizate de Liga Nordului in Venetia si in Lombardia.

Spre deosebire de Spania, referendumurile sunt strict consultative si nu au pretentia de a provoca urmari politice imediate, dar este semnificativ ca in Venetia 98% dintre cei consultati, la o participare de peste 57%, s-au pronuntat in favoarea unei autonomii financiare largite.

In Lombardia, 95% dintre participantii la vot s-au pronuntat si ei pentru o autonomie fiscala mai mare, atata doar ca participarea a fost acolo mai scazuta, de numai 39%.

Cat conteaza banii

La fel ca in Catalonia, avem de a face cu cele mai bogate provincii ale tarii, care de ani de zile se plang ca duc in spinare zonele sarace ale sudului.

Prin urmare, chiar daca factorul economic nu este singurul care contribuie la exaltarea spiritului autonomist, el are un rol foarte important. Intr-o lume in care orice discurs politic contine obligatoriu termenul "prosperitate", este de inteles ca anumite comunitati par hotarate sa caute o mai mare prosperitate pe cont propriu.

S-a remarcat totusi, pe buna dreptate, ca diferenta mare de participare la vot dintre Venetia si Lombardia arata ca factorul economic nu este singurul care trebuie luat in calcul si ca aspectul identitar isi are rolul sau. Intr-adevar, si in Spania traditia catalana cantareste greu, dar ea pare mai curand sa ofere un plus de persuasiune factorului economic, conferindu-i o aura de idealitate.

Sa ne amintim protestele sindicale din Romania anilor '90, care ajunsesera la o tehnica interesanta de promovare publica: lista revendicarilor era de fiecare data extrem de stufoasa si incepea invariabil cu aspecte de idealitate pentru ca, la un mo ...citeste mai departe despre "Adevarata Catalonie a Romaniei e diaspora" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#referendum Venetia, #referendum Lombardia, #referendum Catalonia , #Stiri International