Adevarul din spatele propagandei de la Budapesta: Orban nu-i poate oferi nimic lui Trump, iar Putin e dezamagit de Ungaria

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 07:52
4209 citiri
Adevarul din spatele propagandei de la Budapesta: Orban nu-i poate oferi nimic lui Trump, iar Putin e dezamagit de Ungaria

Daca atitudinea fata de Comisia Europeana si fata de "nucleul dur" al Uniunii l-a condamnat la o semidiabolizare, Orban Viktor vrea sa "vanda" ungurilor poza unei tari care joaca in alta liga, alaturi de SUA si Rusia si, in acelasi timp, vrea sa castige influenta regionala din pozitionarea la scara istorica in postura de pivot personal al lui Donald Trump si al lui Vladimir Putin, simultan.

Citeste si Apogeul geopolitic al lui Viktor Orban e propaganda sau realitate?

Daca in ceea ce priveste Statele Unite, Orban Viktor se poate lauda cu faptul ca are un discurs apropiat (prin temele centrate pe propria natiune si prin atitudinea critica fata de birocratia de la Bruxelles), fata de Rusia premierul maghiar poate sa invoce o nedisimulata apropiere atunci cand aceasta din urma a fost supusa sanctiunilor internationale.

Pentru Vladimir Putin, Ungaria este usita intredeschisa spre Bruxelles, usita care impiedica izolarea totala fata de lumea vestica.

In plus, Orban ii ofera posibilitatea de a proba putin politica de expansiune economica pe care o promoveaza "tarul" de la Kremlin. Pentru Ungaria, Federatia Rusa reprezinta un generator urias de deficite (al doilea ca marime dupa Germania) de ani buni.

Daca tara vecina noua exceleaza in exporturi si isi bazeaza prosperitatea pe excedente comerciale mari (10% din exporturi si 7-8% din PIB), relatia economica cu rusii scartaie puternic; sanctiunile din 2014 au venit doar sa accentueze aceasta situatie dar nu au provocat-o: Ungaria a pierdut exporturi catre rusi de 500-600 milioane de dolari, dar si-a redus importurile cu peste 1 miliard.

Guvernele Gyurcsany (2004-2010) si Orban (2010-2017) au de fapt aceeasi provocare: Rusia este principalul furnizor de hidrocarburi al Budapestei si in acelasi timp principala piata pentru produsele agricole maghiare.

Apropierea de Moscova a devenit o constanta a politicienilor maghiari inca din timpul guvernelor socialiste Gyurcsany, nu a fost "inventata" de guvernele Orban; de fapt, Rusia si Ungaria au nevoie una de cealalta: rusii au nevoie de o piata unde pot sa isi vanda tehnologia nucleara nesigura si periculoasa, iar ungurii au nevoie de o piata unde pot sa isi imbunatateasca performantele comertului exterior (componenta esentiala a dezvoltarii tarii).

Vizita presedintelui Putin la Budapesta pe 2 februarie 2017 a avut o agenda declarat economica, dar in aer plutea oboseala si epuizarea acumulata dupa ani buni de incercare a spargerii blocadei transatlant ...citeste mai departe despre "Adevarul din spatele propagandei de la Budapesta: Orban nu-i poate oferi nimic lui Trump, iar Putin e dezamagit de Ungaria" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ungaria Rusia, #Viktor Orban Rusia Trump , #Stiri International