Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria

Sambata, 23 Iunie 2018, ora 08:51
1352 citiri
Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria
Foto: Arhiva Pixabay

Adunarea Generala a ONU a adoptat, cu 64 de voturi "pentru" si 15 "impotriva" rezolutia Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreana.

"Este un moment istoric - dupa 27 de ani Adunarea Generala ONU a confirmat ca prezenta militara rusa in Republica Moldova este ilegala si trebuie sa fie evacuata. Este un mic pas in scopul nostru mare - retragerea trupelor si munitiilor straine este pentru noi doar un element in construirea relatiilor de incredere cu toate tarile, bazate pe respect reciproc, intelegere si, bineinteles, pe legislatia internationala", a declarat ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, citat de Europa Libera.

Cehia, Polonia si Marea Britanie s-a alaturat in calitate de co-sponsori la rezolutia Republicii Moldova, relateaza Europa Libera.

"Viitorul apropiat va arata ce lovitura dura a fost data procesului de apropiere a celor doua parti si e regretabil ca viitoarele esecuri se vor asocia cu Adunarea Generala ONU", a replicat imediat adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Polianski a acuzat Uniunea Europeana de "duble standarde" si de faptul ca nu e interesata de o reglementare in problema transnistreana si ca ii pasa doar de geopolitica, nu si de nevoile oamenilor din regiune.

Pozitia Rusiei a fost sustinuta si de Siria, al carei reprezentant a preluat mai multe teze ale argumentarii rusesti, spunand, printre altele, ca formatul 5+2 este cadrul optim pentru a rezolva problemele ce tin de reglementarea transnistreana, iar rezolutia privind retragerea trupelor ruse "nu va imbunatati relatiile" dintre Republica Moldova si Rusia si ar putea compromite efortul de mentinere a stabilitatii in regiune.

Impotriva au votat 15 tari, noteaza Unimedia:

Armenia

Belarus

Bolivia

Burundi

Cuba

Coreea de Nord

Iran

Myanmar

Nicaragua

Rusia

Sudanul de Sud

Sudan

Siria

Venezuela

Zimbabwe ...citeste mai departe despre "Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria" pe Ziare.com

#Moldova ONU Transnistria Rusia trupe , #Stiri International