Adversarii lui Le Pen savureaza rezultatul votului din Olanda, insa in Franta ar putea fi o alta poveste

Vineri, 17 Martie 2017, ora 19:31
1114 citiri

Alegerile parlamentare din Olanda s-au incheiat cu victoria partidului premierului Mark Rutte, insa mai important a fost ca populistul Geert Wilders nu a reusit sa castige scrutinul. Astfel, majoritatea Europei a rasuflat usurata.

Asta au facut si adversarii populistei Marine Le Pen, liderul Frontului National francez si candidat la alegerile prezidentiale din acest an, dupa ce aliatul ei, Wilders, a obtinut mai putine locuri in Parlament decat se astepta.

Analistii avertizaza insa ca nu trebuie sa ne bazam prea mult pe rezultatul alegerilor olandeze, inaintea celor din Franta, unde se anunta o cursa prezidentiala foarte stransa, scrie agentia Reuters.

Acestia sustin ca, spre deosebire de Geert Wilders, campania lui Le Pen in Franta este mai bine planuita si are tintele precise, in timp ce conflictul diplomatic major dintre guvernele Olandei si Turciei a dat un impuls neasteptat prim-ministrului Mark Rutte.

Victoria celui din urma in fata lui Wilders - un antiimigrant si eurosceptic - i-a incantat pe liderii Uniunii Europene si pe altii ingrijorati in legatura cu cresterea populismului in blocul european, dupa socul votului privind Brexit, de anul trecut.

Printre acestia se numara si contracandidatii lui Le Pen la alegerile prezidentiale, care au salutat rezultatul din Olanda, inclusiv principalul adversar al liderului Frontului National, independentul Emmanuel Macron. Potrivit sondajelor, fostul ministru al Economiei, in varsta de 39 de ani, va ajunge cu Le Pen in turul al doilea, unde o va invinge.

Olanda a trecut testul alegerilor - Europa este in siguranta. Pentru momentA fost intr-adevar infrant populismul? 5 idei cu care am ramas dupa alegerile din OlandaScenariile in care euro s-ar putea rupe si cele in care s-ar putea salvaPrimul mare examen al UE in 2017: Pericolul Wilders din Olanda

Conservatorul Francois Fillon, fost premier care este implicat intr-un scandal de coruptie si care se afla in sondaje dupa Le Pen si Macron, desi a fost principal favorit, a spus ca rezultatul din Olanda a evidentiat ca sondajele au erori.

"Ni s-a spus tuturor ca acesta va fi un triumf pentru extrema dreapta. Si inca o data rezultatul arata ca partidele politice de centru si de dreapta sunt cel mai bun bastion impotriva populismului si extremismului", subliniaza Fillon.

De asemenea, si presedintele socialist al Frantei, Francois Hollande, s-a referit la o "victorie clara impotriva extremismului".

Rezultatul din Olanda, de rau a ...citeste mai departe despre "Adversarii lui Le Pen savureaza rezultatul votului din Olanda, insa in Franta ar putea fi o alta poveste" pe Ziare.com

#Le Pen rezultat vot Olanda, #Le Pen Wilders alegeri, #Wilders alegeri parlamentare Olanda, #Le Pen alegeri prezidentiale Franta , #Stiri International