AFP: Emmanuel Macron, un OZN politic, nici de dreapta, nici de stanga

Luni, 24 Aprilie 2017, ora 07:30
2600 citiri

Emmanuel Macron, in varsta de 39 de ani, fara partid si care nu a mai fost ales in vreo functie, reprezentantul centrului, s-a clasat primul in turul intai al alegerilor prezidentiale de duminica, cu intentia ferma de a zgudui clivajele traditionale.

"Intoarcem, astazi, in mod clar, o pagina a vietii politice franceze", a comentat duminica seara candidatul "nici de dreapta, nici De stanga", dupa anuntatrea calificarii sale in turul doi, pe 7 mai, scrie AFP.

Vezi filmul zilei alegerilor din Franta (Foto&Video)

Primit cu o anumita condescendenta de catre politicienii profesionisti din toate taberele, criticat din cauza unei presupuse lipse de claritate a proiectului sau, fostul ministru al Economiei al presedintelui socialist Francois Hollande (august 2014-2016) si-a exprimat duminica seara satisfactia, in discursul pe care l-a sustinut in fata sustinatorilor sai, ca a "schimbat fata vietii politice franceze".

Inca un necunoscut in urma cu cateva luni, cel care vrea sa devina "presedintele patriotilor in fata amenintarii nationalistilor" a intrat in campanie fara experienta de a fi ales, a intrat in plutonul favoritilor, iar apoi s-a clasat primul in turul intai, mizand pe "schimbarea softului".

Favorizat de problemele candidatului dreptei Francois Fillon - inculpat in urma unui scandal de presupuse angajari familiale fictive -, acest nou venit, care arata ca un ginere ideal, a urcat treptat in sondaje.

El o va infrunta pe 7 mai pe sefa extremei drepte Marine Le Pen, in varsta de 48 de ani.

Un produs pur al scolilor de elita franceze, acest fost bancher de afaceri a intrat in politica in 2012, ca si consilier al presedintelui Hollande. Din aceasta experienta in umbra puterii, urmata de doi ani in postul de ministru al Economiei, el a spus ca a tras invatatura majora a "disfunctionalitatii" sistemului politic actual.

"Eu cred ca Macron a avut intuitia, tocmai pentru ca venea din afara vietii politice traditionale, ca partidele de guvernamant si-au creat propriile slabiciuni, si-au pierdut propria activitate, erau, potrivit unei vorbe vechi, obosite, imbatranite", a declarat Francois Hollande.

Aceasta intuitie il impinge pe tanarul ministru sa-si infiinteze la inceputul lui 2016 miscarea, En Marche! - sau EM, ca initialele sale -, care revendica de-acum aproximativ 260.000 de membri.

Duminica seara mii de oameni, numerosi tineri, erau reuniti intr-o sala pariziana, si strigau "Macron presedinte!", felicitandu-se pentru succesul ca ...citeste mai departe despre "AFP: Emmanuel Macron, un OZN politic, nici de dreapta, nici de stanga" pe Ziare.com

#Emmanuel Macron turul doi Franta, #turul doi elegeri Franta , #Stiri International